Хто такий сантехнік?

Хто такий сантехнік?

31.05.16 16:23 0 2480

Сантехнічне обслуговування, підтримка комунікацій холодного і гарячого водопостачання, каналізації та систем центрального опалення - все це входить в посадові обов'язки сантехніка. Він займається обслуговуванням будь-яких приміщень і будівель, де є подібні комунікації. На етапі зведення будівель виробляються первинні сантехнічні роботи по установці і прокладанню обладнання, від якості яких залежить подальше комфортне проживання мешканців.

Обов'язки

Професійний сантехнік виконує монтаж сантехнічного обладнання, включаючи санітарно-технічні пристрої та механізми, опалювальні та вентиляційні системи, а також системи кондиціонування та очищення повітря в будівлях будь-якого типу, і здійснює прокладку труб.

Кваліфікація

Професія сантехніка може бути освоєна як в ПТУ, так і в процесі роботи під керівництвом досвідченого наставника. Якщо є прагнення, можна в подальшому вступити до будівельного інституту або технікум, щоб отримати кваліфікацію інженера комунікаційних систем.

Особисті якості

Професія сантехніка істотно змінилася за останні роки, оскільки сучасне сантехнічне обладнання стало набагато складнішим, ніж раніше. Сантехнік повинен володіти широким набором знань і навичок, при цьому регулярно оновлюючи свої знання і вміння, вивчаючи новинки на цьому ринку. Добре виконану роботу сантехніка не повинно бути видно: всі комунікації ховаються і маскуються, їх практично не видно в приміщенні.

У професійному плані хороший сантехнік повинен знати, які сантехнічні матеріали застосовуються для конкретних ситуацій, які існують типові деталі та вузли, яке призначення систем опалення, водопостачання, каналізації та інших, а також їх принциповий устрій, а також повинен вміти читати креслення. До особистих якостей слід віднести:

  • відповідальність;
  • акуратність;
  • концентрацію уваги;
  • абстрактне мислення.

Місце роботи

Сантехнік може влаштуватися на роботу в організацію, що здійснює обслуговування багатоквартирних будинків та офісних або адміністративних будівель, або знайти роботу в компаніях, що займаються контролем будівництва таких об'єктів. Також є можливість влаштуватися в штат виробничого підприємства, на якому необхідно стежити за сантехнічним обладнанням, або, при наявності освіти, в організацію-розробника проектів і конструкторське бюро.

Кар'єра

Кар'єрне зростання починається для сантехніка з підвищення власної кваліфікації, отримання освіти - тоді можна розраховувати на кар'єру в адміністративній напрямку. Наприклад, можна буде зайняти посаду техніка (начальника) відділу технічного обслуговування підприємства. А якщо у сантехніка є бажання рухатися ще далі, він може здобути вищу освіту і стати інженером.

Плюси:

  • Для працевлаштування практично не потрібна будь-яка освіта - навчання надзвичайно доступне, часто прямо на робочому місці;
  • Є можливість додатково заробити;
  • Хороший сантехнік дуже затребуваний.

Мінуси:

  • Комфортність роботи сантехніка вельми сумнівна;
  • Кар'єрне зростання без додаткової освіти не має перспектив.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Что собой представляет ...
Наступна новина: Світлодіодні світильники - ...

КОМЕНТАРІ