Захист прав дітей - головне завдання ювенальних прокурорів    Питання захисту прав і свобод дітей було і залишається одним із пріоритетних напрямків діяльності органів прокуратури,а тому робота ювенальних прокурорів області постійно зосереджена на неухиль

Захист прав дітей - головне завдання ювенальних прокурорів Питання захисту прав і свобод дітей було і залишається одним із пріоритетних напрямків діяльності органів прокуратури,а тому робота ювенальних прокурорів області постійно зосереджена на неухиль

02.06.16 08:41 0 546
Питання захисту прав і свобод дітей було і залишається одним із пріоритетних напрямків діяльності органів прокуратури, а тому робота ювенальних прокурорів області постійно зосереджена на неухильному дотриманні чинного законодавства України, актів міжнародного права у сфері охорони дитинства.

З цією метою у поточному році до суду пред’явлено 30 позовних заяв на суму понад 620 тис грн, з яких на даний час задоволено 18 на суму 340 тис грн. Завдяки зусиллям прокурорів поновлені права дітей пільгової категорії на майно, житло, соціальний захист.

Прокурори переймаються і питаннями законності розпорядження органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування майном, землями навчальних, оздоровчих та інших закладів для дітей, використання бюджетних коштів, спрямованих на реалізацію програм та заходів з охорони дитинства. З питань захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства пред’явлено 10 позовних заяв і виявлено 12 кримінальних правопорушень.

Ювенальними прокурорами забезпечено участь при розгляді судами 95 справ про усиновлення дітей, позбавлення батьківських прав, відібрання дітей від батьків без позбавлення батьківських прав.

Нерідко, тільки за принципової позиції прокурорів судові рішення виносяться на користь дітей. До прикладу, Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ 6 квітня 2016 року за касаційною скаргою прокуратури області скасовано рішення апеляційного суду Закарпатської області, яким за сприяння органу опіки та піклування, батьків 6 неповнолітніх дітей безпідставно позбавлено батьківських прав, а дітей передано під опіку рідній тітці, яка є одинокою матір’ю двох дітей, ніде не працює, а отримує тільки соціальну допомогу.

У полі зору органів прокуратури області постійно перебувають питання дотримання прав дітей при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших примусових заходів.

З цих питань органами прокуратури області внесені 17 документів прокурорського реагування, за результатами розгляду яких вжито заходів щодо поновлення прав неповнолітніх на отримання документів про здобуття базової середньої освіти, паспорту громадянина України, виплати одноразової допомоги після досягнення 18-ти річного віку тощо.

Крім того, під час здійснення своїх повноважень ювенальними прокурорами приділяється особлива увага дотримання конституційних прав дітей у кримінальному провадженні, стану профілактики підліткової злочинності. Завдяки вжитим заходам, в регіоні спостерігається зменшення кількості злочинів, вчинених неповнолітніми.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: Вінничина: майже 10 ...

КОМЕНТАРІ