Яке масло заливати: синтетичне або напівсинтетичне?

Яке масло заливати: синтетичне або напівсинтетичне?

02.06.16 12:16 0 1485

Це одне з найбільш частих питань, які споживачі задають з такою ж регулярністю, як і питання про те, коли потрібно міняти моторне масло. Суперечки з цього приводу ведуться вже тривалий час, але до сих пір ніхто не зміг дати однозначної відповіді.
 
Останнім часом для того, щоб захистити механізми свого авто від поломки, багато власників переходять на синтетичне і напівсинтетичне масло. Прийнято вважати, що штучні мастила мають багато переваг: вони не чутливі до морозів, не розкладаються при підвищених температурах і мають більш тривалий період заміни. Але чи так це насправді?
 
Для того щоб зрозуміти в чому різниця між двома типами масел, насамперед потрібно розібратися в наступному: чим відрізняється синтетичний засіб від звичайного мінерального. І розповість нам про це Романов А. К. - співробітник інтернет-магазину "Автопрайм": http://autoprime.com.ua/motornye-masla.

Синтетичне або мінеральне масло?

Найменування цих двох видів мастил говорять самі за себе: одне з них є більш натуральним, в той час як інше - не що інше, як спеціальний штучний продукт. Подібно палива для дизельних двигунів, мінеральне масло отримують з нафти (таким же чином виготовляють і бензин), а синтетичне масло - з штучних хімічних речовин.

Інакше кажучи, основна відмінність - це різна молекулярна будова. Тобто, два різних масла отримують з одного продукту - нафти, тільки мінеральне залишається без зміни молекулярної структури, а при виробництві синтетичного - вона змінюється. Такі модифікації дозволяють отримати потрібний молекулярний склад речовини, що в подальшому сприяє досягненню потрібних експлуатаційних характеристик.
 
У зв'язку з тим, що повністю синтетичні рідини розробляються з конкретною метою застосування, вони можуть мати більш ефективні характеристики, наприклад, активно боротися з високими температурами і розкладанням масла. Завдяки своїй унікальній молекулярній основі відмінною рисою таких масел - є поліпшені проникаючі здібності.
 
Попросту кажучи, синтетична індустріальна рідина буде працювати набагато довше і якісніше, ніж мінеральні масла на нафтовій основі.

Синтетичне або напівсинтетичне масло?

У багатьох автолюбителів виникає питання "синтетика або напівсинтетика що краще?". Давайте докладно в цьому розберемося. Повністю синтетичне мастило рекомендується для двигуна, що працює в теплих кліматичних умовах. Даний засіб, основа якого складається з хімічних компонентів, особливо добре підійде для застосування в новому двигуні. При цьому воно категорично протипоказане для двигуна, схильного до витоку, адже рідкий склад мастила здатний його збільшити, особливо це характерно для більш старих моторних механізмів. Синтетична рідина коштує трохи дорожче. Якщо її заливати постійно, то сума витрачених грошей на заміну масла буде відчутна для бюджету.
 
З метою економії експерти пропонують заливати напівсинтетичне масло, адже, як відомо, воно коштує дешевше, а працює також добре, як і його дорогі синтетичні «побратими». Вартість покупки синтетичного моторного мастила в порівнянні з класичним мінеральним може бути досить високою.

У зв'язку з цим з'явилися авто масла частково синтетичних продуктів, які і стали золотою серединою. Спеціальні рідини на основі напівсинтетики виготовляються шляхом змішування мінерального масла з синтетичним. Вони володіють тими ж перевагами, що і хімічні мастила, але їх можна придбати за доступною ціною. Незважаючи на те, що напівсинтетичне засіб містить значний відсоток синтетичних базових масел, він не такий в'язкий і більш схильний до розкладання. У той же час даний мастильний продукт володіє підвищеними проникаючими здібностями і відмінними властивостями термостабільності. Його рекомендують заливати в старі двигуни з великими пробігами саме тоді, коли збільшується чад синтетичного масла. Для такої ситуації масло напівсинтетика - це стовідсотковий варіант.

Даний тип спеціального мастильного матеріалу добре працюватиме з більш ранніми моделями транспортних засобів. Напівсинтетичне масло ідеально підійде для застосування в холодну пору року. Дана рідина зменшує липкість і в'язкість рушійних металевих деталей при холодному пуску двигуна. Як уже зазначалося, напівсинтетичний мастильний засіб - це щось середнє між мінеральним і синтетичним маслом з точки зору продуктивності, ціни, якості та довговічності. Хочемо також зазначити, яке б масло ви не вибрали, можете бути впевнені у відмінній якості, так як воно пройшло всі лабораторні тести моторних масел.

Висновок

Важко знайти неспростовні факти, здатні довести, яке масло краще заливати. Прийнято вважати, що синтетика володіє більш видатними робочими характеристиками, але сучасні засоби на основі напівсинтетики настільки гарні, що їм також під силу зберегти двигун в безпеці.
 
Вибираючи мастило для заливки в двигун, трансмісію, гідравліку або коробку передач - будьте пильні. Навіть якщо на етикетці флакона пише «синтетичне масло», це ще не означає, що так воно і є насправді. До складу різних синтетичних і напівсинтетичних масел входить різна кількість ненатуральних компонентів. У деяких випадках їх число може бути настільки мізерним, що виникає питання: «яким же чином це масло класифікують як синтетичне?!», тому завжди слід детально вивчати характеристики моторних масел.
 
У такому випадку фахівці радять довіритися рекомендаціям виробника двигуна або автомобіля по допуску, а також вибирати мастильну рідину відомого постачальника, високу якість продуктів якого вже встигли оцінити покупці багатьох країн.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ