Головна Мапа сайту RSS-експорт додати новину
 
про нас регіони вхід
Волинь | Закарпаття | Івано-Франківщина | Львівщина | Рівненщина | Тернопільщина | Буковина
Економіка | Політика | Суспільство | Культура | Наука/Освіта | Спорт | Релігія | Здоров'я | Кримінал | Надзвичайні події | Інші події | Шоу-бізнес

Їжа богів: молоко і молочні продукти



23:54
02.06

Молоко - це перший продукт в житті людини. Звичайно, з материнським молоком ніщо не зрівнятися, але молочні продукти важливі не тільки в перший рік життя, вони є необхідними практично протягом усього людського життя.


Властивості і види питного молока


В основному, молоко використовується в якості продукту харчування. Перш за все воно проходить процес обробки. У цілісному коров'ячому молоці міститься близько 3-4 % жиру, але в цілому молоко може мати різну жирність (від 0,5 до 6 %). Відсоток білка досягає 3-4 %. Безпосередньо, в продажу є пастеризоване і стерилізоване молоко. Пастеризоване молоко не потребує кип'ятіння і термін його зберігання в холодильнику не перевищує 36 годин. Стерилізоване - це нагріте до 115 ° С молоко. Триває така процедура від 15 до 60 хвилин, що повністю знищує різні мікроорганізми. З цієї причини воно характеризується тривалим зберіганням. Для домашнього вжитку рекомендується віддати перевагу пастеризованому молоку.


Особливості згущеного молока


Призначення - тривале зберігання молочного продукту. Може бути, як з цукром, так і без нього. Молоко з добавкою цукру містить близько 45 % останнього. Згущення молока можливе, завдяки вакуумному випаровуванню. Згущене молоко по своїй харчовій цінності поступається місцем натуральному.


Характеристики кисломолочної продукції


Як повідомляє ПрАТ “Деражнянський молочний завод”: на просторах нашої країни популярністю користуються такі кисломолочні продукти, як:



  • ряжанка;

  • сир;

  • творог;

  • йогурт;

  • кисле молоко;

  • кефір;

  • сметана;

  • ацидофілін.


Багато народів можуть похвалитися своїми споконвічно національними кисломолочними продуктами:



  • росіяни - кислим молоком, сиром, варенцем, сметаною;

  • українці - ряжанкою;

  • горяни - йогуртом і айраном;

  • грузини - мацоні;

  • алтайці - курунгі;

  • осетини - кефіром;

  • башкири, калмики, казахи, киргизи - шубат (продукт, виготовлений з молока верблюдиці) і кумисом (з кобилячого молока).


Ще колись Мечников І. І. писав, що одна з причин старіння людини криється у шкідливому впливі на організм речовин, утворених в кишечнику під впливом гнильних мікроорганізмів. Гнильні мікроби гинуть або припиняють своє розмноження при вживанні кисломолочної продукції (кефіру і кислого молока). Організми, більш відомі як кисломолочні бактерії, витісняють хвороботворні грибки. У наш час це відкриття вченого є всесвітньо визнаним.

Цікаво, що йогурт - це відносно новий кисломолочний продукт, що виник під впливом винаходів І. І. Мечникова.

Кисле молоко виходить внаслідок сквашування молока під впливом молочнокислих бактерій. У промисловому виготовленні до молока спеціально додають кисломолочні організми. Вид кисломолочних грибків впливає на сам тип молочного продукту. Харчові властивості кисломолочних продуктів нічим не поступаються молоку. Більш того, люди, які мають через нестачу лактози непереносимість молока, можуть вдатися до вживання кефіру, йогурту або кислого молока, оскільки в них міститься менше молочного цукру.


Визначення творогу


Сквашене молоко при нагріванні сприяють згортанню кислого молока і його осіданню на дно у вигляді осаду мінеральних солей і білків. Творог - це не що інше, як концентровані казеїнові фракції мінеральних солей, білків і кальцію. Залежно від молока, творог ділиться на види:



  • жирний (18 %);

  • напівжирний (5 %, 9 %);

  • знежирений (менше 1%).


Творог займає проміжне місце між сирами і кисломолочними продуктами.


Вершки, вершкове масло і сметана


Молокозаводи піддають частину молока процесу сепарації - поділ на види (бідний на жири і жирний). Вершки - це вид, багатий на жири. Так, в них жирність може досягати 30 % при 2-3 % білка. З вершків виготовляється вершкове масло. У прямому сенсі слова їх механічним способом збивають в масло. Останнє може характеризувати 100 % жирністью. З цієї причини його вживання не є абсолютно корисним. Сметаною називаються сквашені за допомогою молочнокислих бактерій вершки. Вона може мати відсоток жирності від 15 і до 40. Для вживання краще підійде менш жирна сметана.


Властивості сирів


В світі існує близько 800 різновидів сиру. Вони мають високу харчову цінність і всі корисні властивості молока. Наприклад, маленька порція сиру (40 г) є концентратом 200 мл молока, а набір харчових речовин залишається такий самий. Крім того, сири містять велику кількість харчового білка, вітаміни А, В 2 і легкозасвоюваний кальцій. Разом з цим, в їх складі є надлишки жиру і холестерин. Природно, менша частка жиру в сирі - більш корисна для здоров'я. Бринза - низькожирний продукт, зроблений з коров'ячого або овечого молока, який дозріває два тижні.










Наступна новина: Які є різновиди сталевого дроту?
Попередня новина: С какого возраста следует начинать смотреть мультики?
Поточний рейтинг: 3
1 2 3 4 5
Переглядів: 224

Сьогодні читають

00:09 23.11 Біль у спині - головний симптом захворювання хребта
14:40 22.11 Бельё евро размера – что это значит?
16:06 22.11 Італійське взуття: Якість перевірена роками
16:35 22.11 Что собой представляет современная полиграфия?
14:38 22.11 Как правильно подобрать мебель для спальни?

Коментарі

Кількість коментарів: 0

Додати коментар
Псевдо:
Введіть текст коментаря:

Введіть код захисту
Більше новин
Рекомендуємо :: ::
Інші новини:
- Україна
- Світ
- Актуальне
- Рейтинг новин
- Найкоментованіше
- Популярне
Інші регіони
- Центр
- Північ
- Південь
- Захід
- Схід
Також дивіться
- Бліц-опитування
- Інформаційні партнери
- Висловіть думку
- Персона
- IT-новини
- Лист читача
- Останні коментарі



Rambler's Top100

Всі права застережено. Власниками матеріалів, розміщених на сайті є їх автори. При публікуаванні матеріалів з сайту, посилання на УкрЗахідІнформ (у випадку публікуванні в інтернеті - відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці або заголовку на http://uzinform.com.ua/) або на джерело, вказане в матеріалі, обов'язкове. Якщо автор не згідний з розміщенням матеріалу на УкрЗахідІнформ, при першому ж повідомленні адміністрації сайту по адресі webmaster@uzinform.org.ua, матеріал буде вилучено. Редакція не завжди поділяє думку авторів матеріалів, розміщених на ресурсі.
© 2008-2013 УкрЗахідІнформ
Розробка APGroup