Вибір зарядного пристрою для мобільного гаджета

Вибір зарядного пристрою для мобільного гаджета

05.06.16 10:59 0 1151

Який зарядний пристрій вибрати для зарядки мобільних пристроїв? Чим відрізняються зарядні пристрої для різних смартфонів? Чи існують універсальні зарядні пристрої, які здатні заряджати різні смартфони? Що слід знати при виборі зарядного пристрою для смартфона або планшета? Про це і піде мова в статті.

У сучасному світі розвиток електронних пристроїв йде дуже швидко, що не оминуло і такі мобільні пристрої, як планшети і смартфони. На сьогоднішній день спостерігається збільшення екранів смартфонів і їх продуктивності. Все це вимагає більшої витрати енергії, а відповідно і збільшення ємності акумуляторів. Але акумулятори великої ємності вимагають тривалої зарядки.

Оригінальний або універсальний зарядний пристрій?

В даний час виробники мобільних пристроїв вбудовують в зарядні пристрої (ЗП), свого роду ідентифікатори, які дозволяють визначити заряд пристрою. Наприклад, пристрої Apple, Samsung і LG можуть мати різні ідентифікатори, і якщо заряджати їх від одного оригінального ЗП, то інші якщо і будуть заряджатися, то дуже довго. Правильно заряджати пристрій оригінальним ЗП, якщо заряджаєте один і той самий пристрій. А якщо до Вас прийдуть гості і попросять зарядити свій гаджет, то є ризик залишити гостя без зв'язку. Зарядка ж від комп'ютерного порту USB займе дуже багато часу, тому що це порт не здатний видавати більше 500 mA.

В даному випадку краще мати вдома ЗП іншого виробника. Універсальнтй ЗП краще підійде і мандрівникам, так як пристроїв що заряджаються найчастіше кілька штук, тим більше, що хороші універсальні ЗП мають кілька USB-розеток. Це полегшить життя, якщо поруч мало розеток. При виборі універсального ЗП, власникам пристроїв Apple і Samsung рекомендую знайти інформацію про підтримку своєї фірми-виробника на упаковці зарядного пристрою. Наприклад, піктограма або текст: «For Apple», «For Samsung». Якщо до такого зарядного пристрою підключити смартфон або планшет іншого виробника, то він теж буде заряджатися, так як інші виробники мобільної електроніки більш універсальні з такими ЗП.

Яка повинна бути потужність зарядного пристрою?

Необхідна потужність зарядного пристрою може залежати від ємності пристроїв, які планується заряджати. Якщо пристрій має акумулятор до 1800 mah і ви не плануєте його тривале використання під час зарядки, то в більшості випадків досить і ЗП зі струмом до 1000 mA. Пристрої з ємністю батареї від 1800 mah вже краще заряджати зарядними пристроями в 2100 mA. Ці ЗП гарні для планшетів або великих смартфонів, а також дозволяють користуватися пристроєм під час зарядки. Важливо не плутати споживаний струм зарядного пристрою з вихідним. При виборі ЗП потрібно дивитися в першу чергу на вихідний струм.

Чи шкідлива зарядка великим і малим струмом для акумулятора?

Існують думки, і навіть цілі історії про шкоду великих і надмалих струмів для літій-іонних акумуляторів. Всі ці історії не позбавлені сенсу і правди, але ця шкода відчутно помітна лише через дуже тривалий час, що перевищує середній термін використання мобільних пристроїв. Американська лабораторія на замовлення одного з виробників мобільних пристроїв, провела випробування з використанням рентгенівських променів. Дослідження показали, що пошкодження літій-іонної батареї настільки малі, в порівнянні з терміном експлуатації пристроїв, цими ушкодженнями можна сміливо знехтувати. Зарядка малим струмом була страшна для акумуляторів Ni-MH, через високий саморазряд. Літій-іонний акумулятори мають мінімальний саморозряд.

Важливо розуміти, що зарядкою акумулятора в смартфоні керує не зарядний пристрій, а контролери, розташовані в смартфоні і самій батареї. Виробник сам розраховує алгоритми зарядки і допустимі струми. Завдання ЗП складається лише в тому, щоб забезпечити необхідний струм.
 
Якість кабелю. Не всі про це знають, але якість кабелю дуже важливо не тільки для передачі інформації, але і для зарядки. Для зарядки сучасних пристроїв слід використовувати дата-кабель. Так як пристрій що заряджається ідентифікує по ньому зарядний пристрій. Неякісний кабель знижує ефективність зарядки до 75 %. Це втрати електроенергії і часу. Неякісні кабелі мають властивість ламатися або залишати роз'єм в пристрої, що може призвести до короткого замикання і вивести з ладу електроніку. Деякі пристрої і зовсім відмовляються заряджатися з неякісним кабелем.

Відмінності зарядних пристроїв. Зарядні пристрої відрізняються між собою не лише потужністю, але і якістю виконання, яке, на жаль, не має величини вимірювання. Виробники якісних ЗП як правило пишуть про захист від перевантажень і короткого замикання. Якщо пристрій має кілька USB-розеток і на кожний позначений вихідний струм, то не слід довіряти цій інформації повністю, так як ці значення вірні лише для конкретних моделей пристроїв, що заряджаються про які, як правило, не повідомляється. Максимальний струм повинен вказуватися загальний, так як при підключенні двох потужних споживачів одночасно, ток між портами розподіляється рівномірно. Це вірно для переважної більшості якісних зарядних пристроїв.

Автомобільні та мережеві зарядні пристрої. Вищеописані поради підходять як для мережевих, так і для автомобільних зарядних пристроїв. Основними відмітними особливостями є вхідні параметри. Якщо для мережевих робоча напруга складає від 110 В до 230 В змінного струму, то для автомобільних - від 12 В до 24 В постійного.

Висновки

  • Оригінальний або універсальний ЗП. Краще вибрати універсальний ЗП з декількома виходами. Це дозволить заряджати різні пристрої з більшою ефективністю. Добре мати таке ЗП в поїздках. Для пристроїв «Apple» і «Samsung» шукайте на упаковці згадку про цих виробників. Якщо планується зарядка тільки одного пристрій, є сенс вибрати оригінальний ЗП;
  • Потужність. Якщо ємність батареї до 1800 mah і під час зарядки пристрій мало використовується, то 1000mA буде достатньо. Якщо ємність понад 1800 mah, і планується тривале використання під час зарядки, то краще взяти ЗП від 2100 mA;
  • Шкода великого і надмалого струмів. Пошкодження літій-іонної батареї від зарядки великим або надмалим струмом настільки малі, що ними можна знехтувати. Тим більше, що зарядку акумулятора контролюють контролери зарядного пристрою і батареї. Завдання самого зарядного пристрою лише видати необхідний струм.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Вінницький будинок ...
Наступна новина: Плюси і мінуси ...

КОМЕНТАРІ