У Радомишлі пройшла наукова конференція з нагоди 300-рiччя Житомирської унії

У Радомишлі пройшла наукова конференція з нагоди 300-рiччя Житомирської унії

06.06.16 13:47 0 532
4 червня, Ювілейна наукова конференція продовжила свою роботу в Радомишлі, що на Житомирщині. Перший день конференції проходив у місті Києві.

Організаторами конференції є Національний університет «Києво-Могилянська академія» (Факультет гуманітарних наук, Кафедра історії), Київська архиєпархія Української Греко-Католицької Церкви, Український католицький університет (Гуманітарний та Філософсько-богословський факультети).

Професор Ігор Скочиляс зауважив, що Радомишль впродовж 1747-1795 років виконував функції фактичної «столиці» Унійної Церкви й резиденції Київських митрополитів Флоріана (Гребницького), Феліціана Пилипа (Володковича), Ясона (Смогоржевського) і Теодозія (Ростоцького).

Другий конференційний день розпочали з Молебня до Христа Милосердного у замковій каплиці Радомишля. Молебень провів Єпископ-помічник Київський Владика Йосиф Мілян.

Після молитви учасники заходу мали нагоду ознайомитися з історико-культурним комплексом «Замок Радомисль» й унікальною колекцією артефактів музею української домашньої ікони «Душа України».

«Я не знаю, чи історики достеменно скажуть, чи ця Унія була підписана в Житомирі або в Радомишлі. Адже в Радомишлі середня школа побудована на мурах колишнього митрополичого будинку УГКЦ, і тут є сліди нашого буття», – зазначив єпископ.

Учасники конференції розглянули такі питання: релігія і культура Правобережної України, релігійне малярство Правобережної України кінця XVII – першої третини, унія в Брацлавському і Київському воєводствах та інші.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ