В Житомирській області розповіли як вберегтися від укусів кліщів

В Житомирській області розповіли як вберегтися від укусів кліщів

08.06.16 12:06 0 552
Фахівці лабораторного центру Державної санітарно-епідеміологічної служби Житомирської області розповідають, як вберегтися від укусів кліщів та попередити спричинені ними вірусні та бактеріальні хвороби.

Слід дотримуватися наступних рекомендацій:

– одягайтеся у світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла, щоб було легше помітити кліщів, що повзають. Необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу місце для привалів, нічного сну на природі;

– чим раніше помічений кліщ – тим легше його видалити. Із збільшенням тривалості присмоктування кліща, вірогідність зараження збільшується. Тому, коли повертаєтесь додому із лісу або парку, обов'язково огляньте себе. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям. Також одразу змініть одяг та ретельно його оглянте. Витрушування одягу не рятує від кліщів;

– можна використовувати засоби, що відлякують кліщів – репеленти. Препарати слід наносити відповідно до інструкції;

– якщо ви брали на природу домашнього улюбленця, його теж слід оглянути на наявність кліщів.

Пам'ятайте, що сезон активності іксодових кліщів починається у березні і зазвичай триває по листопад. Кліщі присмоктуються до людини не лише під час перебування на природі. Вони можуть вражати й через деякий час, після відвідування зеленої зони, якщо залишились на одязі, речах. Кліщі можуть потрапити до житла із букетами квітів, собаками, іншими тваринами.

Довідково

Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб, і увесь цей час смоктати кров. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2-3 дні: у місці наявності кліща з'являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується у розмірах.

Якщо до тіла людини присмоктався кліщ, слід зняти його, як можна швидше. У кожному регіоні цілодобово працюють травмпункти, де кліща видалять, оброблять місце укусу, нададуть рекомендації щодо подальшого спостереження.

Після укусу кліща необхідно слідкувати за самопочуттям та щоденно вимірювати температуру тіла протягом двох тижнів. У разі будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі в місці укусу звертатись до лікаря-інфекціоніста.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Закарпатті заснують ...

КОМЕНТАРІ