Як знайти хорошого лікаря?

Як знайти хорошого лікаря?

08.06.16 10:34 0 739

З цією проблемою ми найчастіше стикаємося, коли виникає нештатна ситуація зі здоров'ям. Мова про пошук хорошого лікаря, який останнім часом у нас в країні у великому дефіциті. Як діяти в цьому випадку рядовому пацієнтові? Є різні варіанти.

Безкоштовні

Якщо у вашому розпорядженні є корпоративний поліс ДМС, то як правило, є кілька лікувальних установ, в яких працюють фахівці будь-якого профілю: не сподобалося в одній лікарні - завітайте в іншу.

А як бути, якщо ви пацієнт районки, адже далеко не у всіх з них є флеболог, гастроентеролог та інші фахівці? Дільничний терапевт повинен дати направлення до фахівця в іншу поліклініку або районний діагностичний центр. Якщо вважатиме за потрібне, звичайно. А якщо таких фахівців немає - залишається тільки звернутися до послуг платної медицини. Однак безкоштовну медицину поки ніхто у нас не відміняв. І, між іншим, класних фахівців там працює чимало. Чули про хорошого лікаря і хочете потрапити до нього на прийом? Це реально.

На вашому полісі ОМС дрібним шрифтом надрукований телефон страхової компанії, зателефонувавши за яким, можна отримати реальну допомогу і в принципі потрапити до будь-якого фахівця, іноді навіть у приватній клініці. Але за умови, що цей медичний заклад бере участь в програмі обов'язкового медичного страхування (ОМС).

З вуст в уста

І все-таки, коли виникають серйозні проблеми, як то кажуть, ми за ціною не постоїмо і готові платити за медичні послуги. Самий традиційний і популярний спосіб пошуку потрібного лікаря - сарафанне радіо: ми починаємо розпитувати знайомих, колег, друзів, чи немає у них хорошого гастроентеролога, невролога, ортодонта і т. д.

Мінус цього способу в тому, що він довгий і трудомісткий. До того ж знайти таким методом фахівця вузького профілю, наприклад, по остеопорозу або імунолога, взагалі нереально: пацієнт не в змозі оцінити кваліфікацію лікаря.

Наприклад, через знайому, ви знайшли, на її думку, хорошого ортодонта. Лікар - сама люб'язність, встановив керамічну коронку на передній зуб. Через три місяці вона розкололася і злетіла. За установку нової коронки вам запропонують платити як за новою. В результаті вам доведеться шукати іншого лікаря.

А може Інтернет?

Більш продуктивний варіант пошуку - кинути клич в одну з соцмереж, в якій можна отримати контакти потрібних фахівців від друзів по нещастю. А можна зайти на сайт-форум, де обговорюється медична проблема яка вас цікавить - координати потрібного лікаря вам скинуть в «личку». Але по суті - це те ж саме, що і сарафанне радіо.

Є й інші ресурси в Глобальній мережі - наприклад, спеціалізовані портали-посередники, що підбирають потрібного лікаря по вашому запиту. Послуга безкоштовна (за рахунок чого - комерційна таємниця). При цьому ціни на самі медпослуги, які там рекламуються, нерідко йдуть практично за звичайними тарифами.

Наскільки надійний такий вид пошуку і як вибрати компетентного посередника?

  • По-перше, на такому сайті обов'язково повинен бути вказаний телефон Саll-центру. Рекомендувати фахівця вам повинен лікар, що чергує на телефоні, а не менеджер. Як зрозуміти, хто на тому кінці дроту? Лікар обов'язково розпитає вас про те, на що ви скаржитеся, де і як лікувалися, щоб прицільно рекомендувати вам потрібного фахівця;
  • По-друге, у компанії, яка надає послуги подібного роду, на сайті обов'язково повинен бути присутнім каталог лікувальних установ і анкета кожного пропонованого лікаря, відкривши яку ви можете дізнатися буквально все про фахівця, що вас цікавить. Не просто в загальних рисах (освіта, науковий ступінь, стаж, місце роботи), але і більш детально. Наприклад, той же ревматолог може спеціалізуватися на лікуванні артритів, алерголог - полінозу... До того ж на такому сайті можна прочитати і відгуки клієнтів про того чи іншого фахівця.

Нерідко через деякий час після вашого звернення до рекомендованого лікаря, представник компанії може передзвонити вам, щоб дізнатися вашу думку про його роботу. Загалом, вибір є. І він - за вами.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: За тиждень у Чернівцях ...

КОМЕНТАРІ