У Тернополі освятили першу дерев`яну лемківську церкву

У Тернополі освятили першу дерев`яну лемківську церкву

10.06.16 15:10 0 586
Першу у Тернополі дерев`яну Лемківську церкву «Вознесіння Господнього» освятили 9 червня. Чин освячення здійснив Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій (Семенюк).

Храм збудований за архітектурним стилем, який був на Лемківщині, тому церкву назвали лемківською. Лемківська церква є не лише для лемків, а й для всіх переселенців: надсянців, холмщаків, підляшців, представників інших етнічних груп, це церква для всіх людей доброї волі – українців і неукраїнців. Раніше переселенська громада кілька років молилася в підвалі церкви Матері Божої Неустанної Помочі. Згодом виникла ідея молитися разом, але вже у власному храмі. Будівництво храму почалося восени 2013 р. Дерев'яну частину проекту Олега Джули, лемка за походженням, швидко звели майстри з Богоручан на Івано-Франківщині.

"Усі хто є тут відчуває святу віру у Бога, у віру своїх дідів та прадідів. Приходите до вашої церкви, приводьте дітей та онуків і нехай усі чують, що українці з Лемківщини, Холмщини і Підляшшя сильно люблять Бога і Україну. Усіх нас чекає нагорона на небі, бо там наш Небесний Отець, наш дорогий Ісус, Дух Святий і Небесна Мати і біля них не буде терпіння, хворіб і обов'язків, там немає ненависті, а всі тішаться щастю та своїм ближнім. Дай Боже, щоб ми всі побачили Небо",– сказав Митрополит.

Церква стане культурним і духовним центром громади лемків області, каже голова товариства Тернопільської обласної організації Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Олександр Венгринович.

«Ми мріяли про цю подію близько 20 років, - зазначив Олександр Венгринович. - Ми хочемо, аби проходили сюди не тільки молитися, а й приводили дітей, розповідали їм славну історію Лемківщини».

Кожна третя родина на Тернопільщині - переселенці. Тому відкриття лемківської церкви – вагома подія для всього краю, каже очільник області Степан Барна.

«Для мене це важлива подія, адже я – лемко за походженням. Незважаючи на всі випробування, лемки не втратили своєї культури та духовності, - зазначив голова ОДА. - Там, на Лемківщині, є втрачені церкви. Але ми відновлюємо лемківські святині на Тернопіллі. А разом з тим – лемківську культуру та традиції».

Степан Барна вручив парафіяльній спільноті храму подарунковий сертифікат. Варто зазначити, до виготовлення іконостасу церкви долучилися народні депутати Олег Барна, Тарас Юрик, Микола Люшняк та Роман Заставний.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігів: Зміни до ...
Наступна новина: У Тернополі на вул. ...

КОМЕНТАРІ