У Тернополі стабільна екологічна ситуація,Малашівецьке сміттєзвалище рекультивують за Європейськими технологіями

У Тернополі стабільна екологічна ситуація,Малашівецьке сміттєзвалище рекультивують за Європейськими технологіями

15.06.16 17:31 0 603
Після трагічного випадку на сміттєзвалищі у Львові, де через зсув сміття загинуло четверо рятувальників, прем’єр-міністр України дав доручення перевірити всі сміттєзвалища України. Чи є «сміттєва проблема» у Тернополі досліджували журналісти.

На якість води сміттєзвалище не впливає

Малашівецький полігон знаходиться під постійним моніторингом екологів, працівників санепідемстанцій та «Водоканалу» та на зроблено практично усе, щоб цей об’єкт якнайменше шкодив довкіллю і людям, які проживають поблизу. Тому це сміттєзвалище ніяк не впливає на якість питної води у водозаборі, що знаходиться поблизу.

«За результатами спостереження Малашівецьке сміттєзвалище за останні тридцять років жодного разу не впливало на якість питної води, яку «Водоканал» постачає у Тернопіль як централізоване водопостачання», - зазначає директор КП «Тернопільводоканал» Володимир Кузьма.

На рекультивацію з бюджету Тернополя щороку виділяють 1 млн. грн.

Для того, щоб сміттєзвалище у селі Малашівці було безпечним, Тернопільська міська рада виділяє щороку на його рекультивацію 1 млн. грн. Як стверджує міський голова Тернополя Сергій Надал, сама процедура рекультивації відбувається за найсучаснішими європейськими технологіями.

«У Тернополі затверджений проект рекультивації Малашівецького полігону, який пройшов державну експертизу. Перед тим міська рада вивчала досвід проведення відповідних робіт у Польщі, Угорщині та Австрії, на підставі якого й розробила свій проект, - розповідає міський голова Сергій Надал. - З того часу в місті на повну запрацювала схема санітарного очищення Тернополя та проект рекультивації Малашівецького полігону. Окрім коштів, які виділяються на рекультивацію, розуміючи свою відповідальність перед громадою села, міська рада Тернополя щороку виділяє кошти для забезпечення соціально-побутових потреб мешканців Малашівців».

Сучасний стан Малашівецького сміттєзвалища

Санітарний стан Малашівського сміттєзвалища в нормі

Відповідальний за рекультивацію сміттєзвалища Руслан Собчук розповідає, що на полігоні постійно працює техніка, яка трамбує привезене сміття та засипає його відповідною сумішшю. Її беруть з кар’єру села Малашівці, який знаходиться поряд. Після рекультивації тут будуть висаджувати дерева.

«Секрет полягає саме у кар’єрній висипці, яку ми сюди завозимо, – це глина, камінці та пісок. Так, наприклад, коли йде дощ, утворюється плівка, вона консервує цей шар сміття утрамбований, туди не поступає кисень і воно не може самозапалитись. Завдяки трамбуванню саме піском з глиною впродовж останніх років сміття тут не загорається та не виділяє різкого запаху», – розповів Руслан Собчук.

На Малашівецькому полігоні хочуть висадити дерева

Як розповів сільській голова Малашівець Володимир Корнутяк, територія Малашівецького полігону – понад три гектари землі, – огороджена. Тут щодня працюють бульдозери та є чергові працівники. Ситуація на полігоні впродовж останніх кількох років стабілізувалася.

«Спеціалісти проводять рекультивацію, приїжджають на полігон, збирають сміття. Ніде не горить, ніде немає ніякого запаху. Зараз засипаємо сумішшю, а потім будемо засипати землею і буде проводитися висадка дерев», – конкретизував голова Малашівецької сільської ради Володимир Корнутяк.

Процедура оформлення земельної ділянки під Малашівецьким полігоном зрушилась з місця

Тим часом міська та обласна рада спільними зусиллями намагаються врегулювати бюрократичні норми, щоб закріпити за містом територію полігону. Це дасть юридичну можливість Тернополю споруджувати там «сміттєві» та газові заводи.

«Згідно з діючим законодавством, будь-що, що зв’язане з сміттям: сміттєвий полігон, чи сміттєсортувальна лінія, чи завод, можуть бути розміщені виключно за межами населеного пункту. Для того, щоб розмістити будь-який об’єкт, має бути закріплена земельна ділянка. Виділення та закріплення таких земельних ділянок за межами населених пунктів є компетенцією обласних адміністрацій, - розповідає міський голова Сергій Надал. - У Тернополі процедура оформлення земельної ділянки під Малашівецьким полігоном зрушилась з місця. Хочу подякувати діючому голові Тернопільської ОДА Степану Барні, з яким є повне взаєморозуміння. Вже розроблений перший проект землеустрою, ми працюємо в цьому напрямку разом і найближчим часом земля буде закріплена та узаконена за міською радою».

За словами очільника Тернополя, на Малашівецькому полігоні вже готовий працювати американський інвестор.

«Після закріплення за містом території полігону ми отримаємо юридичне право робити там відповідні заходи по дегазації. Хочу підкреслити, що вже є американський інвестор, який готовий на Малашівецькому полігоні «витягувати» газ, який є дуже небезпечним. Це підприємство може перетворювати газ у дешеву електроенергію. Більше того, це будуть додаткові робочі місця для мешканців Малашівців та Тернополя», – заявив Сергій Надал.

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Івано-Франківську ...

КОМЕНТАРІ