У Луцьку планують впровадити енергозберігаючі заходи у понад 40 бюджетних установах

У Луцьку планують впровадити енергозберігаючі заходи у понад 40 бюджетних установах

15.06.16 10:42 0 615
Луцька міська рада активно співпрацює з Північною екологічною фінансовою корпорацією НЕФКО. Уже вдалося реалізувати кілька проектів.

І от відбулася чергова зустріч з представниками НЕФКО, компаній SWECO та “Гарде” щодо співпраці над новим проектом. Участь у розмові взяли міський голова Микола Романюк, його перший заступник Тарас Яковлев, заступник Андрій Киця, секретар міської ради Юлія Вусенко, депутати міської ради, представники структурних підрозділів міської ради та комунальних підприємств.

Розпочинаючи розмову міський голова Микола Романюк зазначив, що приємно продовжувати співпрацю з НЕФКО. За його словами, новий проект передбачає впровадження енергозберігаючих заходів у понад 40 бюджетних закладах, зокрема, дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах, музичних школах, спортивних закладах тощо. На ці цілі планується отримати п'ять мільйонів євро кредитних коштів від НЕФКО та грантові кошти у сумі орієнтовно два мільйони євро від фонду Е5Р. За ці кошти планують утеплити фасади та дахи, встановити ІТП, замінити вікна та двері, електрообладнання тощо. Крім того, передбачена й частка співфінансування з міського бюджету.

Микола Романюк подякував представникам НЕФКО за співпрацю, адже вони одні з фінансових інституцій, які допомагають впроваджувати енергозберігаючі заходи у Луцьку.

Привітав він й представників компаній SWECO і “Гарде”, які допомагатимуть у проведені підготовчої роботи та відповідної документації.

У свою чергу, керівник представництва НЕФКО в Україні Юлія Шевчук подякувала Миколі Романюку за співпрацю. Вона зауважила, що це уже буде четвертий спільний проект НЕФКО та Луцької міської ради починаючи з 2012 року. За її словами, Луцьк — це приклад як необхідно працювати, а не говорити.

Юлія Шевчук наголосила, що НЕФКО — це міжнародна фінансова організація, яку створили п'ять країн Північної Європи. В Україні вони працюють з 2004 року. Інвестиції спрямовуються на проекти енергозберігаючого, екологічного характерів.

Представник компанії SWECO Гуннар Барк наголосив, що їхня організація працює на всіх стадіях проекту, а це дає змогу ефективно реалізовувати поставлені завдання та отримати хороший кінцевий результат.

Варто зазначити, що у 2016 році Луцькою міською радою було погоджено технічне завдання з розробки ТЕО по проекту “Енергоефективність в громадських будівлях м. Луцька”, комітетом з оцінки тендерних пропозицій обрано технічним консультантом проекту шведську фірму SWECO.

Гуннар Барк зазначив, що це буде не перший їхній проект в Україні. За його словами, їхнім завданням є оглянути всі об'єкти, у яких планується впровадити енергозберігаючі заходи, вивчити екологічну, економічну, технічну та інші складові й у результаті підготувати звіт й план пріоритетного інвестування.

Він наголосив, що вивчатимуться усі документи, робитимуть аналіз, плануватимуть де і які заходи можна впровадити. За його словами, їхнім завданням є, щоб в результаті реалізації проекту зменшилось споживання енергоресурсів, покращилась екологічна складова, були створені комфортні умови для перебування людей у цих закладах, зменшилось фінансове навантаження на установи.

Також Гуннар Барк наголосив, що план пріоритетного інвестування обов'язково обговорюватиметься з керівництвом Луцька та НЕФКО.

Звернувся до присутніх й старший радник компанії “Гарде” Володимир Дебой, який наголосив, що вони спільно зі SWECO працюватимуть над технічною частиною проекту. Зокрема, їхні спеціалісти працюватимуть у Луцьку та вивчатимуть усю документацію, оглядатимуть приміщення бюджетних закладів. Він сподівається на спільну позитивну роботу.

Перший заступник міського голови Тарас Яковлев зазначив, що уже є хороші результати співпраці з НЕФКО. За його словами, добре, що новий проект охопить більше 40 бюджетних установ, де впровадять енергозберігаючі заходи. Він зауважив, що це дасть можливість економити кошти з міського бюджету, які спрямовуються на оплату енергоносіїв бюджетних закладів, та дасть можливість спрямувати їх на інші цілі. Він зауважив, що займатиметься координацією роботи та обіцяв максимальну підтримку і допомогу у роботі консультантів. Тарас Яковлев зауважив, що за найближчі кілька місяців необхідно провести збір вихідних даних, аби уже у наступному році приступити до реалізації проекту.

Підтримку депутатського корпусу пообіцяла й секретар міської ради Юлія Вусенко. Вона зауважила, що обранці громади розуміють важливість впровадження енергозберігаючих заходів у бюджетних закладах. За її словами, такі проекти лише вітаються і хотілося б їх якомога більше мати в Луцьку.

Міський голова Микола Романюк звернув увагу представників компанії SWECO на те, що усі підготовчі роботи необхідно завершити до середини листопада цього року. Мотивував він своє побажання тим, що на початку грудня 2016 року відбудеться засідання правління НЕФКО і необхідно до того часу подату усю документацію на затвердження. В іншому випадку буде втрачено час, адже потім вона засідатимуть не раніше, ніж весною 2017 року. Микола Романюк зауважив, що якщо позитивне рішення НЕФКО щодо надання кредиту буде отримано у грудні 2016 року та у цей же час фонд Е5Р погодить грант, то на початку 2017 року буде проведено тендерні процедури і влітку 2017 року можна буде приступити до виконання усіх робіт у бюджетних закладах.

Микола Романюк пообіцяв максимальну співпрацю у наданні документації та вільному доступі фахівців в установи, де планують впроваджувати енергозберігаючі заходи.

На завершення розмови міський голова подякував за зустріч та висловив сподівання на успішну співпрацю.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Василь Броварник: ...
Наступна новина: На Вінничині практичні ...

КОМЕНТАРІ