КП “Луцькводоканал” модернізувало систему аерації на очисних спорудах міста

КП “Луцькводоканал” модернізувало систему аерації на очисних спорудах міста

15.06.16 14:17 0 727
КП “Луцькводоканал”, виконуючи інвестиційну програму на 2016 рік, за рахунок власних коштів модернізувало систему аерації на очисних спорудах міста.

Не дивлячись на непросту економічну ситуацію, керівництво підприємства веде постійну роботу над вдосконаленням технічного рівня, впровадженням енергоефективних технологій та обладнання.

“В травні бригада слюсарів-ремонтників очисних споруд каналізації провела роботи з встановлення аероторів “Аква-Лайн-М” в аеротенку № 2 взамін спрацьованих внаслідок тривалої експлуатації”, - розповідає заступник начальника цеху насосно-очисних станцій каналізації Олександр Власюк.

В аеротенку змонтовані поліетиленові дрібнобульбашкові аератори вітчизняного виробництва науково-виробничої фірми “Екополімер” (м. Харків) по два ряди в кожному коридорі загальною протяжністю 284 погонних метри.

Виконано досить значний об'єм роботи, оскільки попередньо необхідно було після опорожнення залізобетонної ємності об'ємом 16,2 тис.м? (довжиною 60 м, шириною 18 м та глибиною 7 м) провести очистку від мулу, здійснити демонтаж старих фільтрів, провести ремонт металевих трубопроводів і з'єднань.

В червні завершили заплановані роботи з модернізації системи аерації. Загалом замінено 434 метри погонних аераторів.

“В результаті виконаних робіт вдасться покращити процес біологічної очистки стічних вод, більш якісно окислювати активний мул, що в свою чергу забезпечить кращу роботу очисних споруд, а це підвищить екологічну безпеку навколишнього середовища. Загальний комплект системи аерації підприємству коштував 228 тисяч гривень” - резюмував Олександр Власюк.

Очисні споруди міста Луцька, які побудовані у селі Липляни, поблизу Луцька запрацювали більше 40 років тому у 1974 році за проектом Львівського філіалу інституту “Укрюжгіпрокоммунстрой». Перша черга будівництва ОСК була розрахована на очистку 40 000 куб. м стічних вод на добу. Вона була введена в експлуатацію в 1973 році. У зв'язку з ростом міста і його потреби у воді, зросла і кількість стоків, що потребували очистки. Тому була введена в дію друга черга будівництва ОСК, розрахована на потужність до 80 тис.м?/добу. Швидкий розвиток промисловості Луцька призвів до необхідності подальшого розширення ОСК. Третя черга вводиться в експлуатацію.

Існуючий робочий комплекс очисних споруд каналізації міста Луцька, розбудований трьома чергами, має проектну потужність 120 000 куб. м/ добу. Проте, наразі вони не використовують весь потенціал, а працюють на третину потужності. Починаючи з 2000 р. кількість стоків, які надходять на ОСК, почала зменшуватись з 70 000 куб. м на добу до 45 тис.м?/добу в суху погоду та до 50-70 тис. у дощову погоду.

Процес очищення стічних вод на ОСК займає приблизно 1 добу.

Саме стільки часу необхідно для того, щоб забруднені води пройшли через всі етапи механічної та біологічної очистки.

Схема очистки класична: приймальна камера, решітки, піскоуловлювачі, первинні радіальні відстійники, аеротенки, вторинні радіальні відстійники, біоставки. Лише після того, як стічні води пройдуть весь цикл очистки, вони скидаються в річку Стир.

Разом з цим, виконуючи заходи Інвестиційної програми на поточний рік, КП “Луцькводоканал” встановлює прилади загальнобудинкового обліку води. Заплановано встановити 144 загальнобудинкових лічильників. З початку 2016 р. уже встановлено 30 шт.

Паралельно з цим заплановані роботи з технічного переоснащення та модернізації насосного обладнання на каналізаційних насосних станціях.

До кінця року передбачено впровадження автоматизованої системи контролю і обліку електроенергії АСКОЕ на об'єктах водопостачання та водовідведення м.Луцька, яка дозволить підприємству отримати розгорнуту картину енергоспоживання і домогтися раціональної витрати електроенергії, з врахуванням всіх індивідуальних особливостей об'єктів КП “Луцькводоканал”.

У подальших планах – модернізація системи знезараження води на Омелянівській площадці водопідготовки, реконструкція схеми промивки фільтрів станції знезалізнення Дубнівської площадки водопідготовки, модернізація насасного обладнання на підвищувальній насосній станції по вул. Ковельській, а також реконструкція ділянок водогону від вул. Дубнівська до вул. Єршова та по вул. Ковпака.

Обсяг фінансування інвестиційної програми на 2016 рік становить 14 238 тис. грн, в тому числі 11 441 тис. грн позичкових коштів НЕФКО, які будуть спрямовані на технічне переоснащення 20 артезіанських свердловин, насосної станції на Дубніському водозаборі, насосного обладнання на двох каналізаційних насосних станціях. Усі інші заходи, передбачені інвестиційною програмою, виконуються за власні кошти підприємства, які закладені в амортизаційних відрахуваннях в структурі тарифів.

Звертаємо увагу, що всі роботи проводились і проводяться задля поліпшення якості водопровідної води, безперебійного водопостачання та водовідведення, а також зменшення кількості аварій на мережах. В свою чергу нагадуємо споживачам не забувати своєчасно сплачувати за послуги надані комунальним підприємством “Луцькводоканал”, адже лише вчасна оплата дозволить безперебійно отримувати воду в своїх домівках.

КП “Луцькводоканал”

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ