На Тернопіллі з початку року працевлаштували майже 10 тисяч осіб

На Тернопіллі з початку року працевлаштували майже 10 тисяч осіб

17.06.16 14:31 0 579
У конференц-залі обласного центру зайнятості в Будинку праці у м. Тернополі відбувся семінар з соціальними партнерами «Роботодавець – надійний партнер служби зайнятості у питанні працевлаштування безробітних. Легалізація зайнятості» та брифінг для місцевих ЗМІ за підсумками діяльності служби зайнятості Тернопільщини у січні-травні 2016 року.

«Фахівці обласної служби зайнятості особливу увагу приділяють наданню адресних соціальних послуг роботодавцям. Це добір працівників з урахування особливостей виробництва, в т. ч. із застосуванням психодіагностичних методик, проведення ярмарків вакансій, спільне забезпечення громадських та інших робіт тимчасового характеру, професійна підготовка кадрів на замовлення працедавців тощо, - зазначила заступник директора ОЦЗ Олександра Островська. - Відтак, протягом січня-травня 2016 року нам вдалося працевлаштувати 9646 осіб, з них 4825 зі статусом безробітного.

При офіційному працевлаштуванні роботодавці мають можливості безкоштовно скористатись послугами служби зайнятості та отримати ще й певні інвестиції в свій розвиток. Так, правом на отримання компенсації витрат у розмірі єдиного соціального внеску з початку року уже скористались 140 роботодавців, які працевлаштували на новостворені робочі місця 189 осіб зі статусом безробітного. 9 роботодавців отримують компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування на умовах строкових трудових договорів 10 зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб».

Заступник директора ОЦЗ поінформувала про те, що за сприяння обласної служби зайнятості цьогоріч більше 1,7 тис. осіб взяли участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру. Після закінчення таких робіт постійні місця праці отримали понад 200 безробітних.

Одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності надано 101 особі.

2148 безробітних проходили професійне навчання або підвищували кваліфікацію за 185 професіями. Після його закінчення вже працевлаштовані 90% осіб зі статусом безробітного.

Найбільшою була потреба у електрогазозварниках, кухарях, перукарях, продавцях продовольчих і непродовольчих товарів, трактористах-машиністах сільськогосподарського виробництва, операторах котельні. 256 безробітних жителів Тернопільщини підвищували кваліфікацію на курсах цільового призначення за сільськогосподарськими напрямками в Івано-Франківському та Рівненському центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості України.

Цьогоріч обласна служба зайнятості продовжувала роботу з видачі безкоштовних ваучерів для підтримання конкурентоспроможності на ринку праці деяких категорій громадян. 11 осіб віком старших за 45 років зараховано в навчальні заклади України за спеціальностями: «Автомобільний транспорт», «Комп'ютерна інженерія» та «Водій навантажувача».

Ваучер на навчання видається за визначеними 42 професіями та спеціальностями. Скориставшись ваучером, роботодавці можуть за кошти Фонду загальнообов'язкового державного страхування України на випадок безробіття підвищити освітньо-кваліфікаційний рівень найманих працівників.

Також в даний час започатковано підтвердження неформального професійного навчання за професією кухар. Роботодавці, які використовують працю кухарів чи самі наймані працівники можуть таким чином підтвердити вищий кваліфікаційний рівень.

«Нині одним із пріоритетних напрямів діяльності обласної служби зайнятості є сприяння у працевлаштуванні переселенцям та демобілізованим учасникам АТО. – зауважила Олександра Островська. - До центрів зайнятості області з квітня 2014 року в пошуках роботи звернувся 531 вимушений переселенець. За сприяння обласної служби зайнятості та завдяки роботодавцям вдалося працевлаштувати 229 переселенців, ще 36 осіб пройшли професійне навчання, 45 були охоплені тимчасовою зайнятістю. Зараз у місцевих центрах зайнятості на обліку перебувають 30 внутрішньо переміщених осіб. Для них продовжується пошук підходящої роботи.

Починаючи з березня 2015 року, послугами служби зайнятості Тернопілля вже скористалися і майже 1100 АТОвців. Роботою вдалося забезпечити 187 осіб, з них 63 отримали допомогу по безробіттю одноразово для організації підприємництва. 73 колишніх воїна проходили професійне навчання за направленнями служби зайнятості. в пошуку роботи в БЦЗ зареєстровано 761 демобілізованого військовослужбовця».

Доповідач звернула увагу присутніх на тому, що усі активні заходи обласної служби зайнятості сприяють розвитку легального ринку праці, адже у статті 50 Закону України «Про зайнятість населення» йдеться про те, що роботодавець зобов'язаний забезпечувати гідні умови праці, які б відповідали вимогам законодавства у сфері її оплати, охорони і гігієни. В той же час роботодавцю заборонено застосовувати працю громадян без належного оформлення трудових відносин, вчиняти дії, спрямовані на приховування таких відносин.

Крім того, ми проводимо широку інформаційно-роз'яснювальну роботу про економічні, соціальні та етичні переваги отримання легальних доходів. Наголошуємо, що відсутність цивілізованих трудових відносин позбавляє працівників соціального захисту, можливості отримання гарантованої виплати заробітної плати, права на відпустки. Нелегальним працівникам не оплачують листки непрацездатності, вони втрачають страховий стаж. А відсутність страхового стажу для отримання пенсії призводить до нарахування в кінцевому результаті мінімальної пенсії за віком. Крім цього, роботодавець також ризикує постраждати від недобросовісного нелегального працівника.

Про співпрацю з Тернопільським міськрайонним центром зайнятості розповіли бухгалтер фізичної особи-підприємця Ж.С. Блажевської Ірина Липовецька, директор приватного підприємства «Влад» Людмила Дюжок, менеджер з персоналу філії «Тернопільське обласне управління ПАТ «Державний ощадний банк» Ірина Петрик. Вони подякували фахівцям служби зайнятості за допомогу у доборі та організації профпідготовки необхідних кадрів, у тому числі через стажування безпосередньо на робочих місцях; за надання компенсацій витрат у розмірі єдиного соціального внеску на новостворені робочі місця.

Так, цьогоріч у ПП «Влад», яке надає послуги з охорони об'єктів, 11 безробітних пройшли стажування, 9 - мають роботу завдяки компенсації роботодавцю ЄСВ; у ФОП Ж.С. Блажевської після попереднього стажування були працевлаштовані 5 тернополян зі статусом безробітного, 2 – працюють на новостворених робочих місцях з компенсацією ЄСВ. Завдяки службі зайнятості лише цьогоріч 22 безробітних отримали постійні місця праці у філії «Тернопільське обласне управління ПАТ «Державний ощадний банк».

Заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів управління Держпраці у Тернопільській області Олександр Мисак зупинився на останніх змінах у законодавстві про працю, порядку здійснення державного контролю і нагляду за додержанням законодавства про працю і зайнятість, видах відповідальності за порушення трудового законодавства, порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення.

«Хочемо застерегти роботодавців від протиправних дій та фінансових ризиків і втрат. Якщо роботодавець застосовує працю найманого працівника без оформлення трудових відносин – штраф за кожного нелегального працівника - 30 мінімальних зарплат - 41340 грн, якщо ж застосовує працю іноземця без відповідного дозволу СЗ – штраф за кожну особу - 20 мінімальних зарплат або 27560 грн», - зазначив представник управління Держпраці та закликав роботодавців з питаннями та роз'ясненнями звертатися за телефоном 25-48-49.

Начальник відділу контрольно-перевірочної роботи управління податків і зборів фізичних осіб головного управління Державної фіскальної служби у Тернопільській області Леся Захарко поінформувала присутніх про те, що з початку року працівники головного управління ДФС області виявили 3325 необлікованих найманих працівників. У результаті проведених заходів по області з 1448 громадянами роботодавці оформили трудові договори, а отже, люди матимуть офіційну роботу і соціальні гарантії, а бюджет отримає додаткові надходження.

На питаннях легалізації зайнятості зупинилась і начальник управління економічної стратегії та прогнозування департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА Наталія Онищук. Вона також розповіла, що за станом на 01.04.2016 в області реалізовується 29 інвестиційних проектів, в т.ч. – 8 в промисловості (очікується створення 1398 нових робочих місць), 15 – в агропромисловому комплексі (очікується створення 405 нових робочих місць) та 6 – в сфері торговельного та готельного обслуговування (очікується створення 96 нових робочих місць). У сфері малого підприємництва за 5 місяців 2016 року уже створено 2654.

Про активізацію діяльності робочих груп з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення доповів заступник директора департаменту соціального захисту населення Тернопільської обласної державної адміністрації Володимир Росоловський.

Виконавчий директор організації роботодавців Тернопільської області Валерій Смирнов поділився основними проблемами роботодавців щодо їх діяльності та кадрового забезпечення.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Вінниччині явка із ...
Наступна новина: У Вінниці відбулось ...

КОМЕНТАРІ