HD і FullHD 5-дюймові екрани. Чи є якась різниця?

HD і FullHD 5-дюймові екрани. Чи є якась різниця?

23.06.16 19:16 0 804

Ще пару років тому смартфон був справжньою рідкістю, а його мають майже всі. І про це технологічне диво хочеться говорити і говорити, ловлячи кожну мить данної дивовижної посткомпьютерної епохи. Якість зображення на екрані телефону залежить не тільки від розширення екрану і піксельної щільності. Далі ми поговоримо про HD та FullHD дисплеї і розповість нам про них співробітник інтернет-магазину: https://inprotech.com.ua/displei, в якому ви можете придбати або замінити дисплей свого гаджету.

Розширення 2K-екрану смартфона звучить привабливо. Це 2560 х 1440 пікселів. Але чи потрібно телефонному дисплею таке розширення? З тих пір як компанія Apple почала оснащувати свої девайси Retina Display і розхвалювати щільність зображення, багато людей стали надавати велике значення «ppi» (пикселям на дюйм). Чим більша щільність пікселів, тим чіткіше зображення. Але цей показник - далеко не єдиний з числа тих, які впливають на якість екрану. Буває і так, що картинка на qVGA-дисплеї (960 х 540 пікселів) виглядає краще, ніж на HD-екрані (1280 х 720). А деякі HD-дисплеї якісніші, ніж інші FullHD (1920 х 1080). Чому так відбувається?

Якість дисплея мобільного телефону залежить від різних чинників, а не тільки від піксельної щільності. Має значення використовуваний тип панелі. Вам, мабуть, доводилося не раз читати про відмінності між технологіями виробництва екранів - AMOLED, LCD і IPS. Роль грає також процесор зображень, прикладом якого є Sony Mobile Bravia Engine. Навіть тип захисту скла від подряпин теж має вплив на якість дисплея. Саме це поєднання кількох факторів визначає, наскільки добре буде виглядати на екрані зображення.

Чому так багато говорять саме про пікселі?

Причина проста - тут присутня суха цифра і можливість сказати: «Чим більше, тим краще». Просте пояснення завжди добре зрозуміле, але не завжди досить точне. У такій же мірі, в відношенні камер частіше говорять про розширення їх матриць («мегапікселі»), а не про якісь інших параметрів. З цієї причини багато користувачів помилково вважають, що чим більше «мегапікселів», тим краща камера. Тим часом для друку фотографії формату А4 потрібно не так вже й багато мегапікселів.

Тестування в реальності

Часто буває так, що відрізнити HD-екран від FullHD дуже важко, якщо мова йде про дисплей з діагоналлю приблизно 5 дюймів. Щоб помітити відмінності, доведеться уважно вивчати екран. Більшість людей тримають телефон на рівні своїх ліктів, можливо, трохи ближче. З цієї відстані різницю між HD- і FullHD-екранами помітити непросто. Якщо уважно вдивлятися, то ці відмінності можна знайти, але в процесі повсякденного використання девайса вони не гратимуть суттєвої ролі.

Так, було проведено тестування восьми 5-дюймових і 1-го 5,2-дюймового телефонів і їх порівняли один з одним. Деякі з цих телефонів мали HD-, інші ж FullHD-екрани. Їх порівнювали на одних і тих же іграх і електронних книгах і прийшли до висновку про те, що більшість людей просто не здатні побачити відмінностей. Продуктивність ігор багато в чому залежить від графічного процесора смартфона.

Цей тест повторили з 5,2-дюймовим HD-екраном Samsung Galaxy Grand 2 і порівняли його з 5-дюймовим FullHD-дисплеєм Micromax Canvas Turbo і запитали людей про те, який з телефонів має кращий екран. З 13 осіб, яким були показані обидва телефони, 12 визнали, що дисплей Grand 2 кращий. Вони вважали, що у нього дисплей «кращого кольору» і він «виглядає яскравіше». Вийшло так, що екран з більш низьким розширенням назвали якіснішим більшість з тих, хто мав можливість порівняння.

Що це означає для користувача?

Таким чином, самі по собі розширення екрана і піксельна щільність не є визначальними показниками якості екрану. У деяких випадках, коли різниця істотна, якщо, наприклад, порівнювати WVGA- (800 х 480 пікселів) з HD-екраном. Але якщо говорити про мейнстрімний 5-дюймовий екран сучасного смартфона, то відрізнити HD-екран від FullHD-дисплея буде непросто. Якщо розмір екрану більше (6-дюймів), то, ймовірно, відмінність якості FullHD буде помітніша.

Тому, купуючи свій черговий телефон з екраном приблизно 5 дюймів, користувачеві, найімовірніше, буде досить HD-екрану з роздільною здатністю 1280 х 720 пікселів і бажано звернути увагу на інші характеристики девайса - його процесор і оперативну пам'ять.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ