В Луцьку на комісії заслухали керівників підприємств-боржників з виплати заробітної плати

В Луцьку на комісії заслухали керівників підприємств-боржників з виплати заробітної плати

24.06.16 19:46 0 734
У залі засідань міської ради відбулося спільне засідання комісії з питань забезпечення своєчасності сплати податків, внесення інших обов'язкових платежів, ліквідації заборгованості з виплати заробітної плати, детінізації заробітної плати та робочої групи під головуванням директора департаменту економічної політики міської ради Олександра Озіновича.

Про стан виплати заробітної плати найманим працівникам та дотримання графіка погашення заборгованості з виплати заробітної плати доповідала начальник відділу праці Інна Савчук. Вона повідомила, що за даними моніторингу стану виплати заробітної плати на 1 червня 2016 сума заборгованості із виплати заробітної плати по місту становила 2214,5 тис. грн, із яких 1266,7 тис. грн заборгували своїм працівникам 5 економічно активних підприємств, 59,9 тис. грн - економічно неактивна Волинська філія ПАТ «УСК «ГАРАНТ-АВТО» та 887,9 тис. грн – заборгованість підприємства-банкрута ЗАТ «Західпромбуд».

У порівнянні з початком року сума невиплаченої вчасно заробітної плати на економічно активних підприємствах міста значно зменшилась: станом на 1 січня 2016 вона складала 3030,3 тис. грн. Через несвоєчасний розрахунок Службою автомобільних доріг у Волинській області за виконані роботи тривалий час існує заборгованість із виплати заробітної плати у ДП «Волинський облавтодор» (119,5 тис. грн) та у філії «Луцька дорожньо-експлуатаційна дільниця» ДП «Волинський облавтодор» (273,0 тис. грн).

У ПАТ «Електротермометрія» через порушення строків виплати заробітної плати щомісяця на перше число виникає заборгованість із виплати заробітної плати, погашення якої відбувається протягом місяця. Так, станом на 1 червня 2016 року борг перед найманими працівниками складав 685,1 тис. грн.

Станом на 1 червня 2016 року в переліку підприємств, що не забезпечують своєчасність виплати заробітної плати своїм працівникам, перебувало й комунальне підприємство «Парки і сквери м. Луцька» із сумою боргу 183,7 тис. грн. Основною причиною виникнення заборгованості з виплати заробітної плати стала нестача коштів у зв'язку із зменшенням об'єму виконуваних робіт.

За словами Інни Савчук, серед економічно неактивних боржників із виплати заробітної плати - Волинська філія ПАТ «УСК «ГАРАНТ-АВТО» сума заборгованості з виплати заробітної плати на 1 червня 2016 складала 59,9 тис. грн. Дирекцією Моторного (транспортного) страхового бюро України подано позов до Господарського суду м. Києва про визнання ПАТ «УСК «ГАРАНТ-АВТО» банкрутом. На даний час усі банківські рахунки Волинської філії товариства перебувають під арештом, у філії відсутній керівник і наймані працівники.

Серед підприємств-банкрутів у числі боржників із виплати заробітної плати продовжує залишатись ЗАТ «Західпромбуд». 25 серпня 2015 року Господарським судом Волинської області було винесено постанову про визнання ЗАТ «Західпромбуд» банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. На даний час проводяться заходи щодо реалізації майна боржника з метою погашення боргів згідно реєстру вимог кредиторів. Внаслідок вжитих ліквідатором товариства заходів сума заборгованості з виплати заробітної плати дещо зменшилась у порівнянні з попереднім місяцем – 887,9 тис. грн проти 908,7 тис. грн.

За оперативними даними станом на 16 червня 2016 року сума боргу економічно активних підприємств міста зменшилась і складала 979,8 тис. грн. Це відбулось внаслідок часткового погашення заборгованості у ПАТ «Електротермометрія» (454,0 тис. грн проти 685,1 тис. грн) та у КП «Парки та сквери м. Луцька» (133,3 тис. грн проти 183,7 тис. грн). У Волинській філії ДП МВС «Інформ-ресурси» (5,4 тис. грн) на 16 червня 2016 року борг перед найманими працівниками ліквідовано.

На підставі розроблених економічно активними підприємствами-боржниками графіків погашення по місту було розроблено графік погашення заборгованості з виплати заробітної плати. Відповідно до взятих на себе зобов'язань, Луцьке підприємство електротранспорту та Волинська філія ДП МВС України «Інформ – Ресурси» ліквідували заборгованість із виплати заробітної плати. У цей же час, у ДП «Волинський облавтодор», філії «Луцька дорожньо-експлуатаційна дільниця» ДП «Волинський облавтодор» та ПАТ «Електротермометрія» не забезпечили своєчасності оплати праці найманих працівників у передбачені графіком погашення строки.

Потім керівники підприємств-боржників, які були запрошені до участі у шньому засіданні, розповіли про перспективи остаточного погашення заборгованості з виплати заробітної плати.

Наступне питання, яке розглянула комісія, фактичний рівень середньої заробітної плати найманих працівників. За інформацією Луцької ОДПІ ГУ ДФС у Волинській області за результатами опрацювання податкової звітності 1-ДФ (якою охоплюється ширше коло суб'єктів господарювання) за І квартал 2016 року встановлено, що заробітна плата у розмірі меншому гарантованої державою мінімальної заробітної плати була нарахована працівникам 443 юридичних осіб.

З метою забезпечення конституційного права працівників на оплату їх праці не нижче визначеного законом рівня, відповідно до протокольного рішення тимчасової комісії Волинської ОДА з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат від 19 травня 2016 року № 4 необхідно активізувати роботу щодо заслуховування звітів керівників підприємств із рівнем середньої заробітної плати нижче розміру мінімальної заробітної плати та керівників прибуткових підприємств, у яких рівень середньої заробітної плати нижче середнього значення по області (3478 грн).

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Чернівцях бізнесу ...

КОМЕНТАРІ