Цікаві факти про футбол в Іспанії

Цікаві факти про футбол в Іспанії

26.06.16 19:01 0 1462

Футбол в Іспанії - це більше, ніж просто гра. Це частина життя, мабуть, кожного іспанця. Кожен раз, коли проходить матч улюбленої команди, одержимі вболівальники окуповують не тільки стадіони, але і безліч вуличних барів, звідки час від часу лунають крики на всю вулицю під час небезпечних моментів гри. Грати в м'яч іспанці починають з найменших років - на спортивних майданчиках, на пляжі, у дворі, а на стінах комерційних організацій або древніх історичних будівель нерідко можна побачити табличку з перекресленим футбольним м'ячем з підписом, що по цій стіні м'ячем бити не слід.

Аматорські футбольні клуби є на кожному кроці, вони можуть складатися з друзів і працівників якогось маленького кафе в спальному районі, а товариські матчі між клубами «Бар Педро» і «кафетерій Ла Гранха» проходять мало не щодня. Популярність футболу Іспанії настільки велика, що в Каталонії існує навіть окремий телеканал «Barca TV», присвячений клубу «Барселона». Розповімо докладніше про історію футболу в Іспанії та про основні футбольні турніри. До речі, переглянути результати іспанського чемпіонату по футболу ви можете тут.

Історія футболу Іспанії: етап зародження

Як відомо, професійний футбол приблизно в такому вигляді, в якому він зараз існує, зародився в середині XIX століття в Англії, де став дуже популярним. Захоплення британців з часом вийшло за межі Англії і футбол почав швидко набувати шалоної популярності на європейському континенті.

Історія футболу в Іспанії зародилася в кінці XIX - в Країні Басків. Більбао в ті часи був головним портом і найважливішим індустріальним центром Іспанії, куди прибували мігранти з країн Європи, в тому числі і з Англії. Саме британські робочі відкрили історію іспанського футболу, привізши сюди цю гру. На початку 1890-х років ці робочі зібралися разом і створили «Футбольний Клуб Більбао», який сьогодні носить назву «Атлетик Більбао» і є 1-им із найбільш титулованих клубів Іспанії. Офіційною датою заснування клубу є 18 липня 1898 року.

Однак фактично історія футболу Іспанії зародилася з утворенням футбольного клубу «Рекреатіво» з Андалузького міста Уельва - найстарішого в країні. «Рекреатіво» заснований 23 грудня 1889 року 2-ма шотландськими лікарями Р. Расселом Россом і О. Маккєєм, які працювали на шахтах іспанської компанії "Rio Tinto". Вони заснували клуб "Huelva Recreation Club".

ФК «Барселона» («Барса») є 1-им із найкращих футбольних клубів не лише іспанського футболу, але і усього світу. «Барселона» була заснована в 29.11.1899 р. групою каталонських, британських, швейцарських, іспанських футболістів на чолі з Жоаном Ґампера.

В Мадриді футбол зародився в 1896 р., коли створили ФК «Футбол скай», який є прабатьком знаменитого ФК «Реал Мадрид». Офіційною датою заснування мадридського клубу вважається 6 березня 1902 р., коли 2-ва брати Хуліан і Падрос Паласіос заснували ФК «Madrid Football Club». А 29 червня 1920 року, Альфонс XIII (король Іспанії) присвоїв данному клубу титул "Королівський" (Real), звідси і пішла сучасна назва цього футбольного клубу «Реал Мадрид».

Основними змаганнями професійного футболу Іспанії є три турніри:

  • Ла Ліга (чемпіонат Іспанії);
  • Кубок Короля (Кубок Іспанії);
  • Суперкубок Іспанії.

Також в Іспанії проводиться ряд інших змагань, таких як Кубок Каталонії, Чемпіонат Іспанії серед команд Сегунда Дивізіон «Б», Чемпіонат Іспанії команд третього дивізіону Терсеро або товариські турніри.

Ель Класіко

Цікавим явищем футболу Іспанії є протистояння двох найсильніших клубів - «Реал Мадрида» і «Барселони», яке називають Ель Класико або «Дербі Іспанії». Боротьба зародилася з появою клубів, які також представляють найбільші міста Іспанії - Мадрид і Барселону. Більшість зустрічей Ель Класико проходять на домашніх стадіонах клубів, які стали найбільш відомими в Іспанії. Рідним стадіоном «Барселони» є найбільший по місткості в Європі п'ятизірковий стадіон «Камп Ноу», домашньою ареною «Реала» є також володар п'яти зірок мадридський стадіон «Сантьяго Бернабеу».

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ