«Хоминська Січ» демонструє кращі традиції українського патріотичного козацького таборування (+фото)

«Хоминська Січ» демонструє кращі традиції українського патріотичного козацького таборування (+фото)

06.07.16 17:17 0 584
Вінницька громадська організація «Крайове товариство «Вінницький козацький полк ім. Івана Богуна» та «Школа козацького гарту ім. Данила Нечая» протягом 29 червня – 4 липня реалізовувала свій національно-патріотичний, спортивно-оздоровчий проект «Хоминська Січ», який проходив за безпосередньої підтримки обласної державної адміністрації. Також до проекту долучився благодійний фонд «Волонтерський тил».

Нагадаємо, що громадська організація «Вінницький козацький полк ім. Івана Богуна» стала однією з 12 переможців конкурсу з визначення програми, розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання яких надається фінансова підтримка у 2016 році за рахунок коштів обласного бюджету, який щороку традиційно проводиться Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.

Табір «Хоминська Січ» розташований в декількох кілометрах від с. Ворошилівка, Тиврівського району на місці, де починаючи з XVI ст. існував хутір козака Хоми, який об'єднував близько 10 селянських господарств. Тут ще можна побачити залишки глиняних споруд того часу.

Загалом, в роботі табору протягом 6 днів взяли участь більше 20 тренерів та 80 дітей.

В таборуванні приймали участь різні за фаховим спрямуванням тренери, зокрема, засновник «Школи козацького гарту ім. Данила Нечая» Руслан Бегас (м. Гнівань), інструктор з рукопашного бою Спасу Михайло Гунько (м. Калинівка), інструктор з тактично-вогневої підготовки, солдат 79-ї аеромобільної десантної бригади м. Миколаєва Михайло Костюк (м. Гнівань), вчитель історії та правознавства школи № 2 Олександр Коваль (м. Гнівань), майстриня витинанки Ірина Кузьмич (смт. Тиврів), майстриня з мистецтва створення ляльки-мотанки Катерина Білокурська (смт. Селищі), інструктор з гірського туризму Павло Тлока (смт. Сутиски), фольклорист та етнограф, майстриня народного українського танцю Ніна Бегас (м. Гнівань), тренер з основ медичних знань Людмила Мельник (м. Гнівань), тренер з основ здоров'я та відповідальний за господарську частину табору Олександр Сідлак, лектор, представник козацького осередку Михайло Врублевський (м. Козятин), старшина літинської козацької сотні ім. Я. Гальчевського Іван Приймак (смт. Літин) та інші.

«О сьомій годині в нас підйом. Далі: шикування та прорух, сніданок. Після цього до обіду, як правило, відбувається прослуховування різноманітних лекцій: з раціонального харчування, туризму, історії України та краєзнавства, першої медичної допомоги, стрільби»,– розповідає про розпорядок дня учасників табору Руслан Бегас. «Після обіду ми проводимо різні спортивно-патріотичні ігри та змагання, наприклад, «Козаки-розбійники», бій навкулачки, метання сокири, стрільба з лука. Обов'язково протягом дня – купання. Вечері відбувається вивчення народних українських пісень, підготовка до сну та відбій».

«Цього року ми урізноманітнили програму таборування «Хоминська Січ». Було проведено інструктажі з гірського туризму, а також відбулася етнодискотека», – зазначив Олександр Сідлак.

Табір облаштований відповідно до українських козацьких традицій. Так, наприклад, у «Хоминській Січі» існує навіть «Стовп ганьби», який використовується для «профілактики» «незадовільної» поведінки та лайки учасників таборування.

Протягом таборування тренери підготували та провели ряд пізнавальних лекцій, інструктажів та майстер-класів. «Майстер-класи з витинанки та створення ляльок-мотанок були цікаві не лише дівчатам, але й хлопцям», – відзначила Ніна Бегас.

Спортивно-оздоровчий проект «Хоминська Січ» формує здорову, самодостатню, національно-патріотичну молодь Вінниччини та держави в цілому у дусі кращих українських козацьких традицій.

Інтерес до козацького таборування доводить, що національно-патріотичні проекти на надзвичайно актуальні та у повній мірі мають бути підтримані державою як фінансово, так і організаційно.































Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі 45 дітей ...
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ