За принципової позиції ювенальних прокурорів Вінниччини поновлено права дітей,в інтересах яких здійснено вступ у справу

За принципової позиції ювенальних прокурорів Вінниччини поновлено права дітей,в інтересах яких здійснено вступ у справу

13.07.16 18:17 0 549
З початку року ювенальними прокурорами Вінниччини забезпечено участь у розгляді судами області 75 справ за позовами органів і служб в інтересах дітей чи держави у сфері охорони дитинства, з них: у кримінальному судочинстві – 7, з питань позбавлення батьківських прав – 40, відібрання дітей від батьків без позбавлення батьківських прав - 9, захисту соціальних, житлових та майнових прав – 6, усиновлення дітей іноземцями – 3, інших – 10.

До прикладу, рішенням апеляційного суду Вінницької області позбавлено батьківських прав батька, який не займався вихованням сина і не виконував своїх батьківських обов’язків протягом 15 років, віддавши його на виховання батькам померлої дружини та жив своїм самостійним життям.

Як з’ясувалось у ході розгляду цивільної справи, батько з самого народження не цікавився сином, не виконував свого обов’язку щодо піклування про здоров’я дитини, духовний та моральний розвиток і взагалі не цікавився життям сина, не дбав про фізичний і духовний розвиток дитини, не спілкувався з ним, навіть по телефону; не сприяв засвоєнню неповнолітнім загальновизнаних норм моралі, не виявляв інтересу до його внутрішнього світу, не надавав матеріальної допомоги на утримання дитини.

Хлопчик постійно мешкав у бабусі та дідуся, перебуваючи на їх повному матеріальному забезпеченні.

Неповнолітній, досягнувши віку, достатнього для звернення до суду, в лютому 2016 року самостійно подав позов про позбавлення батьківських прав свого батька. Крім того, аналогічний позов подала й бабуся.

Проте суд не знайшов підстав для задоволення позову, обґрунтувавши тим, що батько в судовому засіданні висловив бажання виховувати сина. Крім того, служба у справах дітей районної державної адміністрації надала висновок про недоцільність позбавлення батьківських прав батька, мотивуючи його позитивними характеристиками з місця проживання.

Не погодившись з рішенням суду першої інстанції бабусею подана апеляційна скарга.

Відділ ювенальної юстиції прокуратури області підтримав дану апеляційну скаргу та рішенням апеляційного суду Вінницької області позовні заяви неповнолітнього та його бабусі задоволено, батька позбавлено батьківських прав.

Крім позбавлення батьківських прав у судовому порядку прийнято рішення щодо примусового стягнення з батька аліментів на утримання сина та неповнолітньому призначено піклувальника – його бабусю. Статус дитини, позбавленої батьківського піклування, надасть неповнолітньому ряд соціальних пільг.

Прес-служба прокуратури Вінницької області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Тернополі відкрили ...
Наступна новина: Що таке BCAA і навіщо вони ...

КОМЕНТАРІ