На Вінниччині посилять заходи щодо недопущення африканської чуми (+фото)

На Вінниччині посилять заходи щодо недопущення африканської чуми (+фото)

13.07.16 17:49 0 653
Під головування першого заступника голови облдержадміністрації Андрія Гижка відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вінницькій ОДА.

В рамках засідання присутні обговорили питання посилення заходів профілактики щодо захворювання свиней на африканську чуму та вилучення з обігу неякісної та небезпечної продукції тваринного походження (ультрапастерізованого молока 1%).

За словами в.о. начальника Держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорія Сидорука ситуація в світі щодо африканської чуми свиней залишається надзвичайно складною. «Станом на 11 липня поточного року залишилося 9 неблагополучних пунктів по АЧС в Хмельницькій, Сумській, Миколаївській, Чернігівській, Черкаській та Чернівецькій областях. Ймовірною причиною виникнення хвороби в цих регіонах стало несанкціоноване переміщення інфікованих збудником АЧС вантажів (живі тварини, сировина або продукція тваринного походження)», - повідомив посадовець.

«Для недопущення занесення збудника хвороби на територію області та підвищення ефективності проведення профілактичних заходів Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при облдержадміністрації має на постійні основі контролювати ситуацію в області», - повідомив Андрій Гижко.

З метою забезпечення безумовного виконання рішень попередніх Державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при Кабінеті Міністрів України та обласній державній адміністрації щодо недопущення занесення збудника хвороби на територію України і області та підвищення ефективності проведення профілактичних заходів Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при облдержадміністрації вирішила:

1. Взяти до відома інформацію Сидорука Г.П. – в.о.начальника головного управління Держпродспоживслкжби у Вінницькій області.

2. Забезпечити неухильне виконання рішень Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України № 1 від 10 березня 2015 року, №2 від 17.07.2015, №3 від 31.07.2015, №4 від14.09.2015, №1 від 17. 06.2016 та попередніх рішень ДНПК при ОДА.

3. Підвищити відповідальність громадян за недотримання ветеринарно-санітарних вимог до утримання свиней та дії, що призводять до виникнення захворювання на АЧС та розповсюдження збудника цієї хвороби. Організувати вибіркові спільні перевірки на рівні районів. Провести на місцевому рівні базову підготовку (організація навчання) визначених груп патрульних поліцейських із питань біобезпеки.

4. Активізувати роботу щодо приведення до оптимальної щільності поголів'я диких кабанів в мисливських угіддях усіх форм власності, включаючи заказники, регіональні парки, вол'єри, де утримуються свині.

5. Посилити ветеринарно-санітарний контроль за переміщенням живих свиней та продукції свинарства, за продовольчими ринками і ринкам по торгівлі живими тваринами, а також за подвірним забоєм тварин.

6. Вжити невідкладних заходів щодо утилізації харчових відходів із місць громадського харчування і закладів відпочинку та недопущення їх використання для згодовування свиням.

7. Забезпечити контроль за дотриманням всіма суб'єктами господарювання, незалежно від форми власності та підпорядкування, діяльність яких пов'язана з утриманням, забоєм та переробкою свиней та продукції з них, ветеринарно-санітарного законодавства, зокрема щодо «закритого» режиму роботи, в разі неможливості виконання, припиняти їх діяльність відповідно до діючого законодавства.

8. Створити спільні мобільні робочі групи для контролю переміщення підконтрольних вантажів на автошляхах області.

9. Продовжити роз'яснювальну роботу серед населення та власників тварин про небезпеку АЧС та заходи біозахисту приватних господарств громадян та підприємств, діяльність яких пов'язана з обігом свиней.

10. Розробити та впровадити на рівні місцевих органів влади програми заміщення утримання свиней на альтернативні види тварин. В програмах врахувати заохочувальні заходи. Долучити до роботи великотоварних виробників свинини.

11. Продовжити моніторинг циркуляції збудника АЧС серед диких та домашніх свиней. Звітувати перед Головою ДНПК при облдержадміністрації про результати письмово.

Довідка:

З початку 2016 року АЧС зареєстровано у 12 країнах світу: Латвії, Литві, Естонії, Польщі, Росії, Кабо Верде, Бурунді, Кенії, Нігерії, Малі, ПАР та Україні.

Всього, з 2012 року на території України зареєстровано 71 випадок захворювання на АЧС в 14 областях України: в Запорізькій-1, Луганській-4, Чернігівській-25, Сумській-8, Київській-6, Рівненській-2, Житомирській-2, Полтавській-8, Одеській-5, Миколаївській-5, Черкаській -2, Кіровоградській-1, Хмельницькій-1 та Чернівецькій-1областях. При цьому 52 випадки зареєстровано серед домашніх свиней, 19 - серед диких кабанів та виявлено 1 інфікований об'єкт.

З початку 2016 року в 10 областях нашої держави виявлено 14 випадків АЧС: Полтавська-3, Одеська-3, Миколаївська-1, Сумська-1, Житомирська-1, Кіровоградська-1, Хмельницька-1, Черкаська-1, Чернігівська-1 та Чернівецька-1 області, у тому числі 2 випадки серед диких кабанів та 12 - серед домашніх тварин. В Кіровоградській, Хмельницькій та Чернівецькій областях АЧС зареєстровано вперше.

Останні випадки АЧС зареєстровано 07.06.2016 в ФГ «Дружба народів» в с. Довжок Новоселицького району Чернівецької області, 28.06.2016 на приватній фермі «Партизанська Іскра» с.Кринка Первомайського району Миколаївської області, 29.06.2016 в особистому підсобному господарстві с.Хибалівка Куликівського району Чернігівської області та 04.07.2016 у СФГ «Джерело-Г» с.Лісове Тальнівського району Черкаської області.













Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Житомирщина: місцеві ...

КОМЕНТАРІ