Галопом по Полтавщині

Галопом по Полтавщині

13.07.16 01:26 0 10321

Об'їхати всю Полтавську область за два дні, звичайно, можна, але щоб побачити всі її пам'ятки, не вистачить і тижня. І все ж таки дещо можна встигнуть. Розглянемо хоча б обласний центр. До речі, на сайті exo.in.ua ви можете переглянути афішу Полтави.

Однією з основних визначних пам'яток Полтави є Кругла площа, на якій знаходяться Корпусний сад і монумент Слави, споруджений в 1811 році до 100-річчя Полтавської битви. Площу оточують побудовані в єдиному стилі білі адміністративні будівлі. Колись це були Будинок губернатора, Петровський кадетський корпус, поштамт, Дворянські збори і присутні місця.

Ще один, не менш привабливий для туристів куточок - Соборна площа на Івановій горі. Саме тут знаходиться музей-садиба українського класика Івана Котляревського, який написав знамениті «Енеїду», «Наталку Полтавку» і більшість інших своїх творів.

Біля музею розташований Успенський собор, побудований в 1774-1801 рр. Це найперша кам'яна споруда в Полтаві. На жаль, з будівель давнього часу збереглася лише дзвіниця, а будівлю собору було підірвано радянськими атеїстами-вандалами в 30-і роки минулого століття. Лише в 1999 році його почали відбудовувати заново.

Від собору слід пройти на оглядовий майданчик, яка знаходиться в метрах тридцяти. На шляху зустрічається і зразок сучасного мистецтва: пам'ятник українським галушкам - улюбленій страві гоголівського Пацюка. Навпроти - невеликий монумент, на якому висічено фрагмент Іпатіївського літопису, датованого 1174 роком: «Ігор Святославович поїхав проти половців і переїхав Ворскол (р. Ворскла) від Лтави». Саме цей рядок є першою в історії згадкою про Полтаву. Тут же і місце паломництва полтавських молодят - оглядовий майданчик і біла альтанка, прикрашена цитатою Котляревського з "Наталки Полтавки".

Не менш цікава ще одна визначна пам'ятка - це музей Полтавської битви. Сам музей в наступному році відсвяткує свій 100-річний ювілей. До цієї події повинен завершитися і капітальний ремонт Братської могили російських воїнів, розташованої навпроти музею. Експозиція повністю присвячена знаменитій битві під Полтавою. Тут, крім зброї, обмундирування і меблів того часу, є навіть особисті речі Петра І.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ