На Вінничині за втручання органів прокуратури дитині-сироті виплачено одноразову допомогу

На Вінничині за втручання органів прокуратури дитині-сироті виплачено одноразову допомогу

14.07.16 10:49 0 511
Держава надає ряд соціальних пільг та гарантій для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Зокрема, Порядком надання одноразової допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, після досягнення 18-річного віку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України, передбачено право дітей цієї категорії на отримання одноразової допомоги в сумі 1800 грн.

Зазвичай більшість дітей не обізнані про гарантоване їм державою право, а тому законодавством покладено обов’язок на служби у справах дітей та відділи освіти райдержадміністрацій щодо здійснення повноважень для виплати цієї допомоги.

Так, служби у справах дітей районних державних адміністрацій складають списки дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, яким у поточному році виповнюється 18 років, за місцем знаходження обліково-статистичних карток таких дітей і подають до районних відділів освіти.

Одночасно повідомлення із зазначенням строку, протягом якого можна отримати одноразову допомогу та адреси районного відділу освіти, служби у справах дітей зобов’язані надсилати дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування.

Проте, в результаті розгляду звернення мешканки Оратівського району Немирівською місцевою прокуратурою встановлено, що служба у справах дітей Оратівської РДА не повідомила дитину-сироту про можливість отримання допомоги, не встановивши їй строк, упродовж якого вона могла звернутися до відділу освіти для виплати допомоги.

Лише після втручання органів прокуратури та пред’явлення відповідного позову поновлено права дитини-сироти, яка досягла 18-річного віку, та виплачено належну їй допомогу.

Відтак, службі у справах дітей Оратівської РДА знадобилося майже два з половиною роки для того, щоби виконати повноваження, надані їй державою та передбачені чинним законодавством щодо вчинення дій для виплати допомоги дитині.

Довідково: Згідно з пунктом 6 Порядку надання одноразової допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, після досягнення 18-річного віку, у разі неотримання з будь-яких причин дитиною одноразової допомоги в установлений строк, вона може бути виплачена протягом трьох років.

Про це повідомили у прес-службі прокуратури Вінницької області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Чернівці: Цьогоріч до ...

КОМЕНТАРІ