Звернення міського голови Тернополя з приводу 72-річниці початку битви під Бродами за участю 1-ї Української дивізії УНА (Української національної армії)

Звернення міського голови Тернополя з приводу 72-річниці початку битви під Бродами за участю 1-ї Української дивізії УНА (Української національної армії)

14.07.16 12:08 0 630
72 роки назад під Бродами, фактично на кордоні теперішніх Львівської та Тернопільської областей, відбулася одна з найбільш кривавих битв Другої Світової війни за участю 1-ї Української дивізії УНА (Української національної армії), більш знаної як Дивізія "Галичина".

Героїзм українських «дивізійників» став прикладом для наслідуванням під час битв інших українських військових підрозділів. Про героїчну стійкість «дивізійників» визнають у своїх мемуарах як німецькі генерали, так і радянські генерали («они дрались на смерть» - Конєв).

У боях під Бродами і далі на захід з 11 тисяч офіцерів і вояків дивізії тільки приблизно 3 тисячі вирвались з оточення і дістались на захід. Решта загинула або перейшла в лави УПА. Дивізія втратила до 70% складу, в той час, як німці цілими частинами здавалися в полон.

Дивізія "Галичина" - стала основою для майбутнього українського війська. Її вояки не зробили жодного пострілу, який би був засуджений Нюрнберзьким чи будь-яким іншим некомуністичним судом. Вони захищали свою землю, свою Батьківщину.

Українська національна армія, як і Українська повстанська армія стали двома ланками однієї майбутньої армії, які розвивалися незалежно одна від одної і розуміли свою необхідність одна для одної. Вони, як дві колії для одного потяга, вели Україну до свободи та незалежності. Багато ветеранів-«дивізійників» стали командирами підрозділів УПА.

Також хочу відзначити провідну роль мешканців Тернопілля у дивізії Галичина. Загалом, заявки на вступ до Дивізії подали 82 тисячі осіб, у тому числі Тернопільський, Бережанський і Чортківський округи дали 9558 чоловік, із них сам Тернопіль дав 3118 чоловік. Після відбору з Тернополя прийнято 1749 новобранців. Всього ж у табори підготовки потрапило 11 тис. 578 чоловік. Головою окружної комісії військової управи Дивізії в Тернополі був Осип Гринкевич, Бережанської округи – Франц Баб’як, а Чортківської – Василь Бабій.

нарешті на загальнодержавному рівні відновлюється історична справедливість. Трагічність та героїзм боротьби окупованої України сталінізмом та гітлеризмом - двома людиноненависницькими режимами, стає історичним уроком для сучасного покоління, яке відбиває агресію сучасної реваншистської Росії.

Я переконаний, що національна пам'ять, зокрема знання про діяльність дивізії "Галичина", дозволить Україні виграти нову війну, зупинити нові московські орди.

Герої Дивізії СС «Галичина”, як і герої УПА є Героями України, які поклали своє життя за незалежність України, за наше сьогодення у вільній та незалежній державі.

Спіть спокійно Герої України!

Міський голова Тернополя Сергій Надал

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ