Методи буріння свердловин на воду

Методи буріння свердловин на воду

16.07.16 16:17 0 1143

В даннійстатті ми розглянемо способи і методи буріння свердловин стосовно водопостачання і розповість нам про них співробітник компанії "Ізофаст": www.izofast.com.ua.

Роторне буріння

Це буріння застосовують в основному за допомогою бурових машин, наприклад УРБ-2А2. Породу в цьому випадку руйнує долото, а подрібнену породу нагору піднімає буровий розчин. Тобто це буріння з промиванням. За допомогою цього методу можна пробурити прошарку вапняку, скельні включення, так звані морени. Для обертання бурових штанг використовується крутний момент ротора, який розташовується на буровій машині. Від двигуна внутрішнього згоряння, розташованого на машині йде привід до ротора. Щоб долото змогло бурити на нього необхідно дати значне навантаження зверху. Це здійснюється в тому числі за допомогою бурильних штанг.

Ударно-канатне буріння

Відомо ще з часів стародавнього Китаю. Правда буріння в древньому Китаї відрізняється від сучасного. У Китаї з деякої висоти кидався конусоподібний вантаж, який розсовував і ущільнював грунт. Зараз же для ударно-канатного буріння використовують желонки і забивні стакани. Желонка - це снаряд, який кидається з висоти в свердловину. При ударі об дно свердловини в желонка входить грунт, який залишається в ній за рахунок наявності клапана. Потім желонку витягують на поверхню, витрушують з неї грунт, і знову кидають. Забивний стакан - по суті це та ж желонка, з тією лише різницею, що в стакані немає клапана, і грунт застряє в ньому за рахунок сили тертя.

За допомогою желонки бурять обводнені грунти, піщані. За допомогою забивного стакана бурять глинисті грунти, суглинні, тобто досить в'язкі, які при відриві стакана від грунту застряють в ньому.

Канатно-обертальне буріння

В цьому випадку грунт буриться за допомогою порожнистої штанги, на кінці якої розташований забурник. Розпушений грунт піднімається на поверхню за допомогою промивання буровим розчином. Буровий розчин прямує в шламовідстійник.

Гідробуріння

По суті воно мало відрізняється від канатно-обертального. Не має лише забурника. Грунт розмивається великим напором води. Підходить для пухких грунтів, пісків, супісків. Має ряд недоліків. Неможливо пробурити прошарку юрської глини. При попаданні на пливун відбувається велике поглинання води, осідає пісок гальмує буріння.

Шнекове буріння

Це обертальне буріння. Породоруйнуючий елемент в цьому виді буває двох видів: бур,або 2-х чи 3-х лопатеве долото. Шнек піднімає зруйновану породу нагору. Шнекове буріння це досить швидкий спосіб буріння. За один день у такий спосіб можна пройти до 40 метрів. Але стільки можна пройти тільки якщо порода відносно м'яка. Таким способом бурят геолого-розвідувальні свердловини (при інженерно-геологічних вишукуваннях для будівництва), свердловини на пісок. АЛЕ таким способом неможливо пробурити на велику глибину сипучі грунти, наприклад піски, так як стінки свердловини можуть обсипатися до того, як встановлять обсадні труби. Шнекове буріння добре для суглинних і глинистих ґрунтів.

Забивання штангою

Штанга - це металевий прут 16-22 мм в діаметрі, який можна нарощувати в міру заглиблення абісінської свердловини. Цим прутом наносять удари безпосередньо по наконечнику фільтра, таким чином на всі з'єднання прикладається розтягуюче навантаження, в результаті різьблення не деформуються.

Забивання бабкою

Бабка - спеціальне пристосування, ударне навантаження від якого лягає на стовбур свердловини. На оголовок свердловини накручується спеціальна насадка, через яку наносяться удари бабкою. У цьому способі все ударне навантаження лягає на різьблення. Але завдяки якості різьби, вони не ламаються.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Прикраси і їх види
Наступна новина: Что собой представляет ...

КОМЕНТАРІ