Переваги світлодіодних ламп

Переваги світлодіодних ламп

18.07.16 13:49 0 932

Порівняльний розрахунок енергоефективності світлодіодних ламп з енергозберігаючими лампами і лампами розжарювання показав вражаючою економічності світлодіодних лампочок. Так за 10 років використання таких ламп в звичайній п'яти-рожковій люстрі економія може досягати 8500 грн! Далі ми розшлянемо інше переваги світлодіодних ламп.

Широкий температурний режим

Ми всі з вами живемо в країні, з дуже своєрідним кліматом, тривалі зими, під час яких температура повітря опускається до -30 0 С. Так, наприклад, вже при невеликому мінусі, або навіть нулі, виникають проблеми у енергозберігаючих ламп, на стінки скляної трубки яких нанесений люмінофор, через нагрівання якого лампа і світиться.

Температура впливає на тиск, який знаходяться в лампі ртутної пари через те, що зі зміною температури навколишнього повітря змінюється температура стінок трубки. При низькій температурі люмінофор не може нагрітися і лампа не розпалюється на повну потужність.

А світлодіодним лампочкам мінусова температура, аж до - 60 0 С, ніяк не заважає в роботі.

Час запуску

Ще одним плюсом LED-ламп, по відношенню до енергозберігаючих, є такий факт, що світлодіодні джерела світла моментально розпалюються на повну потужність, а люмінесцентним потрібно на це до 2-х хвилин. Так само люмінесцентні лампи не люблять постійного включення / вимикання, що ускладнює їх роботу, наприклад, у вуличних ліхтарях з датчиком руху. А світлодіодні лампи постійні включення / вимикання переносять спокійно.

Екологічність

Тут же можна згадати, яким шкідливим для навколишнього середовища, є виробництво люмінесцентних ламп (адже люмінофор містить пари ртуті!). А наскільки важко вирішити питання з утилізацією енергозберігаючих ламп? Просто викинути на звалище побутових відходів їх не можна (все ті ж пари ртуті дуже сильно забруднюють атмосферу), вони вимагають спеціальної утилізації. Світлодіодні ж лампи ви можете викинути в загальний контейнер з іншими побутовими відходами.

Нагрівання

Багатьом з вас знайома ситуація коли, наприклад, частина патрона викручується разом з перегорілою лампою або сам патрон починає кришитися, або ще гірше - плавитися і видавати неприємний запах. Так ось, все це відбувається внаслідок того, що звичайна лампа дуже сильно нагрівається (адже 95 % споживаної нею потужності йде на її нагрівання і лише тільки залишилися 5 % на освітлення), а хороші світлодіодні лампи нагріваються значно менше, ніж традиційні лампи розжарювання, тому вони продовжують життя вашим світильникам. Так само, через низький нагрів, LED-лампи будь-якої потужності можна використовувати в точкових світильниках, вбудованих в натяжну стелю, тобто вони можуть замінити галогенні лампи, допустима потужність яких, в даному випадку не повинна перевищувати 35 Вт.

Недоліки світлодіодних ламп

Як ви думаєте чи є недоліки у світлодіодних ламп? Звичайно ж є…

Мабуть, головним на даний момент недоліком LED-ламп є їх висока вартість. Але як ми з'ясували з розрахунків, проведених вище, вона відносно швидко окупається. І знову ж таки, завдяки технологічному прогресу, з кожним роком вартість LED-ламп знижується. До речі, якщо ви чекаєте, що світлодіодні лампи, будуть коштувати стільки ж, як наприклад енергозберігаючі, то поспішаємо вас засмутити, цього чекати поки рано - процес виробництва світлодіодів поки ще досить складний і витратний. У найближчі роки можна лише сподіватися, що ціна LED-ламп зможе опуститися на 20-30 %. Так, що якщо ви реально хочете почати економити - почніть прямо зараз, адже можна, наприклад, купувати по 2-3 лампи в місяць!

Ще одним недоліком LED-ламп можна назвати їх погану сумісність з індикаторними вимикачами, але в зв'язку з тим, що кожна поважаюча себе фірма, яка виробляє вимикачі, має в своїй серійній лінійці, як моделі з індикацією, так і їх аналоги, але без неї, цей мінус можна вважати незначним.

Мабуть, на цьому недоліки LED-ламп закінчуються і відразу стає очевидним, що переваги світлодіодних ламп, з лишком перекривають мінуси. Але як би там не було, переходити на світлодіодні лампи чи ж далі користуватися люмінесцентними або простими лампами вирішувати тільки вам.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Психология трейдера: ...
Наступна новина: Переваги таксі перед іншими ...

КОМЕНТАРІ