У прокуратурі Вінницької області підбили підсумки роботи за півріччя

У прокуратурі Вінницької області підбили підсумки роботи за півріччя

19.07.16 13:47 0 584
З початку року органами прокуратури області значна увага приділялася таким актуальним питанням як додержання конституційних прав громадян при здійсненні оперативно-розшукової діяльності та у кримінальних провадженнях, протидія злочинності і корупційним проявам, в тому числі на державному кордоні, підвищення безпеки громадян, захист їх житла і власності, упередження дій на порушення територіальної цілісності держави, виконання прокурорами представницьких повноважень.

Ці питання розглядались на 4 координаційних та 8 оперативних нарадах.

Вжито додаткових організаційних та практичних заходів до підвищення ефективності організації роботи підлеглих працівників і підпорядкованих прокурорів на закріплених напрямах діяльності, до посилення відповідальності та зміцнення виконавської дисципліни.

Забезпечено належну реалізацію повноважень прокурорів відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу України. І хоча по області відмічається ріст злочинності, завдяки цим та іншим заходам вдалося мінімізувати її негативні тенденції у порівнянні з іншими регіонами держави.

За підсумками першого півріччя цього року маємо нижчий загальнодержавного рівень злочинності на 10 тисяч населення (66 проти 86). Меншою є частка скоєних особливо тяжких та тяжких злочинів.

Спостерігається зменшення рівня підліткової злочинності на 24,2 % з 153 вчинених злочинів протягом І півріччя 2015 року до 116 за аналогічний період 2016 року.

Кількість неповнолітніх, які вчинили злочини, у порівнянні минулого та поточного періодів, також зменшилась на 17,2 % - з 134 осіб до 111.

На 78,6 % або з 14 до 3 зменшилась кількість грабежів, вчинених дітьми.

Позитивною є динаміка закінчених розслідуванням злочинів.

Покращено протидію організованій злочинності. Припинено діяльність 4 організованих груп, в тому числі однієї з корумпованими зв’язками.

Забезпечено ефективне розкриття закінчених умисних вбивств. З 9, які мали місце на території області з початку року 8 вже розкрито.

Вищим загальнодержавного є рівень розкриття кримінальних правопорушень.

Скоротився залишок кримінальних справ, що розглядався судами у порядку КПК України 1960 року.

Стабільно високим є рівень апеляційного реагування прокурорів на незаконні вироки місцевих судів у кримінальних провадженнях, що становить 90,8% (по державі 86%).

При здійсненні повноважень прокурора відповідно до п.4 ст.14 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» надано 148 письмових вказівок про проведення оперативно-розшукових заходів, спрямованих на попередження та виявлення злочинів, розшук осіб, які переховуються від органів досудового розслідування та суду.

Значна увага приділяється кримінальним правопорушенням з ознаками корупції. Зокрема, в поточному році ГУНП в області направлено до суду 15 обвинувальних актів про злочини цієї категорії.

Наразі у суді слухаються кримінальні провадження про злочини з ознаками корупції з встановленими значними збитками завданими природі, державним інтересам та інтересам окремих юридичних осіб.

Напрацьовано практику притягнення до відповідальності осіб, які в порушення вимог закону проводили реалізацію заставленого у державних підприємствах майна.

Зокрема, лише під час досудового розслідування і судового розгляду двох таких кримінальних проваджень, державним підприємствам «Аграрний фонд України» та «Державна продовольчо-зернова корпорація України» вже повернуто 1,7 млн гривень.

Спостерігається підвищення ефективності слідства. З початку року слідчими слідчого відділу прокуратури області проводилось досудове розслідування у 334 кримінальних провадженнях, з яких закінчено – 147.

З 42 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов'язаних з корупцією направлених до суду правоохоронними органами області – 29 складені органами прокуратури. На даний час за результатами їх розгляду до відповідальності у виді штрафу притягнуто 11 осіб.

Внесено 237 подань на усунення причин та умов, що сприяють корупційним проявам. За результатами їх розгляду до відповідальності вже притягнуто 34 особи.

Вжито ряд заходів щодо забезпечення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру.

Усього органами прокуратури області упродовж І півріччя поточного року внесено 168 документів прокурорського реагування, за наслідками розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 85 службових осіб. Скасовано та приведено у відповідність 5 незаконних актів.

Вжито ряд заходів задля забезпечення законності при залученні засуджених, які утримуються в установах виконання покарань області, до суспільно-корисної праці.

Станом на 01.07.2016 з 1809 працездатних засуджених осіб, які відбувають покарання в установах виконання покарань управління ДПтС України у Вінницькій області працевлаштовані 836, питома вага яких складає 46,2%.

Реалізуючи представницьку функцію, упродовж першого півріччя цього року органами прокуратури області заявлено 176 позовів на загальну суму майже 40 млн гривень. З урахуванням позовів минулих років задоволено позовів на 82,9 млн гривень. З початку року реально виконано судових рішень на 18 млн гривень.

До державної і комунальної власності на підставі судових рішень реально повернуто та попереджено незаконне надання 319 га земель загальною вартістю 10,5 млн гривень.

Так Калинівською місцевою прокуратурою подано позов в інтересах Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області до орендаря про розірвання договору оренди землі та повернення земельної ділянки площею 185,3 га, орієнтовною вартістю 4 млн гривень. Установлено, що зазначена земельна ділянка в порушення вимог ст. 35 Закону України "Про державну експертизу землевпорядної документації" передана в оренду за відсутності позитивного висновку землевпорядної документації та без проведення нормативно-грошової оцінки.

Упродовж поточного року органами прокуратури у бюджетній сфері заявлено 30 позовів на суму 24 млн гривень, задоволено 17 позовів на суму 12 млн гривень, решта перебувають на розгляді.

Особливу увагу приділено захисту інтересів держави.

Наприклад, рішенням Вінницького міського суду від 01.06.2016 задоволено позов прокуратури області та стягнуто з колишнього судді Тульчинського районного суду на користь держави в особі Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області 6,4 млн гривень, які за рішеннями судді незаконно виплачено з Пенсійного фонду.

У іншому випадку прокуратурою області 05.04.2016 до Вінницького окружного адміністративного суду подано позов в інтересах Вінницької ОДПІ про стягнення з одного з товариств області заборгованості по сплаті штрафних санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності на суму понад 3 млн гривень, який судом задоволено в повному обсязі.

Активізовано роботу щодо моніторингу незаконних судових рішень. Так, упродовж поточного періоду в апеляційному порядку оскаржено 7 незаконних судових рішень ( у минулому році за аналогічний період лише 4).

Галузевим відділом внесено 5 апеляційних скарг на судові рішення, які стосуються незаконного звільнення з під арешту автомобілів та визнання права власності на транспортні засоби за третіми особами, внаслідок чого до бюджету не надходили відповідні грошові платежі в сумі понад 100 тис гривень. З числа внесених, 4 апеляційні скарги задоволено, ще одна перебуває на розгляді.

Посилено представницьку діяльність у сфері ювенальної юстиції.

У першому півріччі 2016 року органами прокуратури області до суду пред’явлено 38 позовів на загальну суму 13,7 млн гривень.

Наприклад, рішеннями Калинівського районного суду від 12 квітня та 12 травня цього року задоволено 2 позови керівника Калинівської місцевої прокуратури в інтересах 5 дітей - сиріт та визнано за ними право власності на майно, загальною вартістю понад 160 тис гривень.

З початку року за результатами розгляду пред’явлених позовів органами прокуратури області захищено права майже 2000 дітей.

Відмічається загальне покращання стану висвітлення результатів прокурорської діяльності.

Органами прокуратури скеровано до державних органів влади 188 інформацій про стан законності.

Здійснено 1017 виступів щодо результатів службової діяльності у засобах масової інформації.

Прокуратура Вінницької області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Валка і спилювання дерев

КОМЕНТАРІ