Що собою представляє інтерактивна карта

Що собою представляє інтерактивна карта

19.07.16 16:40 0 806

Ще зовсім недавно бажаючим зорієнтуватися на місцевості доводилося розкладати на столі або на підлозі величезну карту і витрачати чимало часу на пошук об'єкта, що їх цікавить. Або звертатися до атласу, де, незважаючи на різні прийоми прискорення і спрощення пошуку (розбиття місцевості на квадрати, докладні покажчики географічних назв і т. п.), швидко знайти потрібну точку все одно не вдавалося. А вже про зручність користування цими виданнями і говорити не доводиться.

Кілька років тому на зміну паперовим картам і атласами прийшли електронні, або інтерактивні, карти, що дозволяють знаходити будь-які об'єкти в лічені секунди: досить ввести назву об'єкта, клацнути по відповідній кнопці, і потрібний фрагмент карти з'явиться перед вашими очима. Але справа не тільки в швидкості - в електронних картах, на відміну від звичайних, реалізований інтерактивний перегляд, тобто вони реагують на дії користувача. Приклад інтерактивної карти ви можете переглянути тут.

Ступінь інтерактивності

У найпростішому випадку (зазвичай на картах, створених за flash-технології) інтерактивність полягає, наприклад, в відображенні якоїсь інформації по вибраному об'єкту.

При перегляді інтерактивної карти, заснованої на технології геоінформаційних систем (ГІС), користувач бачить тільки ту її частину, яка цікавить його в даний момент. При бажанні він може переміститися по карті в будь-якому напрямку, наблизити або видалити розглянутий фрагмент, отримати по ньому коротку довідку тощо.

Окремо стоять інтерактивні ГІС-карти з візуалізацією, які з'явилися недавно. Такі карти поєднані з космічними знімками: ідеально «зшиті» знімки географічно прив'язані до карти, завдяки чому користувач бачить не умовні позначення, а реальні пейзажі, зняті з супутника.

Інтерактивні атласи світу і карти країн можуть існувати в двох варіантах:

  • входити до складу CD-енциклопедій або являти собою автономні програмні продукти, поширювані на CD;
  • бути представленими в Інтернеті.

Плюсом CD-версій є можливість звертатися до карти при відсутності доступу до Мережі, а перевагою онлайнових карт, що зберігаються на серверах, - їх регулярне уточнення і доповнення, завдяки чому представлена ​​на них інформація завжди актуальна.

Що потрібно для перегляду інтерактивної карти?

Варто зазначити, що для перегляду flash-карт необхідно, щоб на комп'ютері був встановлений flash-програвач, іноді - самої останньої версії. Для перегляду деяких електронних ГІС-карт потрібна підтримка Java-аплета - в цьому випадку необхідно завантажити та встановити Java-машину, що на багатьох картографічних сайтах пропонується зробити безкоштовно. ГІС-карти з візуалізацією можуть вимагати установки додаткового ПЗ - свого в кожному конкретному випадку.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: До вузів Житомирщини ...
Наступна новина: На Тернопіллі цьогорічна ...

КОМЕНТАРІ