Гострі кишкові інфекції: як вберегтися

Гострі кишкові інфекції: як вберегтися

21.07.16 12:33 0 518
У Житомирській області в літній період ускладнилася епідемічна ситуація із захворюваністю населення на гострі кишкові інфекції. Так, якщо упродовж минулого року зареєстровано 4 спалахи кишкових інфекцій, то лише за І півріччя поточного року їх вже зареєстровано 6 із загальною кількістю хворих – 43, у тому числі – 18 дітей.

Серед основних причин захворювання – залучення до приготування страв випадкових осіб, не обізнаних з елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму, вживання швидкопсувних продуктів.

Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються «із запасом», що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.

За статистикою, кишкові інфекції можна віднести до справжніх сезонних захворюваннь, пік яких припадає на літній період.

Причини такої сезонності: некип'ячена вода з-під крана і з природніх джерел; свіжі овочі і фрукти, які не завжди ретельно вимиті і знезаражені; влітку харчові продукти (особливо м'ясо, молоко, риба) псуються швидше, хоча ознаки псування можуть бути практично непомітні; велика кількість комах – переносників інфекції.

Щоб уникнути кишкових інфекцій:

* мийте руки перед їжею;

* в літній період утримайтеся від вживання кондитерських виробів з кремом, приготовленим на свіжих яйцях;

* зберігайте сире м'ясо і рибу окремо від готових страв у холодильнику;

* ретельно промивайте фрукти, овочі, зелень (щоб позбутися від непомітних оку забруднень, зелень краще замочити на 5-7 хвилин у слабосолоному розчині);

* салати зі свіжих овочів зберігайте не більше кількох годин, намагайтеся вживати тільки свіжоприготовлену їжу;

* при покупці м'ясних і молочних продуктів віддавайте перевагу фабричній упаковці, обов'язково переконайтеся в терміні придатності;

* пийте тільки кип'ячену воду або «мінералку», придбану в добре відомих магазинах.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У 2016-му Тернопільщина ...
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ