Серед основних причин захворювання – залучення до приготування страв випадкових осіб, не обізнаних з елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму, вживання швидкопсувних продуктів.
Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються «із запасом», що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.
За статистикою, кишкові інфекції можна віднести до справжніх сезонних захворюваннь, пік яких припадає на літній період.
Причини такої сезонності: некип'ячена вода з-під крана і з природніх джерел; свіжі овочі і фрукти, які не завжди ретельно вимиті і знезаражені; влітку харчові продукти (особливо м'ясо, молоко, риба) псуються швидше, хоча ознаки псування можуть бути практично непомітні; велика кількість комах – переносників інфекції.
Щоб уникнути кишкових інфекцій:
* мийте руки перед їжею;
* в літній період утримайтеся від вживання кондитерських виробів з кремом, приготовленим на свіжих яйцях;
* зберігайте сире м'ясо і рибу окремо від готових страв у холодильнику;
* ретельно промивайте фрукти, овочі, зелень (щоб позбутися від непомітних оку забруднень, зелень краще замочити на 5-7 хвилин у слабосолоному розчині);
* салати зі свіжих овочів зберігайте не більше кількох годин, намагайтеся вживати тільки свіжоприготовлену їжу;
* при покупці м'ясних і молочних продуктів віддавайте перевагу фабричній упаковці, обов'язково переконайтеся в терміні придатності;
* пийте тільки кип'ячену воду або «мінералку», придбану в добре відомих магазинах.
Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: головний редактор УкрЗахідІнформ
.
Попередня новина: У 2016-му Тернопільщина ...
Наступна новина: В Житомирській області ...