Про те,що таке симптом,синдром і хвороба

Про те,що таке симптом,синдром і хвороба

23.07.16 23:49 0 839

Хвороби бувають важкі і легкі. Це всім відомо і всім, начебто, зрозуміло. Однак, як і у випадку з хворими, ясність тут оманлива. Якщо у когось рак, ми напевно скажемо, що людина дуже важко хвора, хоча сам він в даний момент може відчувати себе чудово і навіть не підозрювати, що нездоровий. З іншого боку, одужавши від грипу, ми можемо сказати: «Я хворів дуже важко», маючи на увазі зовсім не небезпеку хвороби (тим більше що вона вже пройшла), а своє самопочуття.

Така неоднозначність пов'язана з тим, що в цих двох випадках ми говоримо про зовсім різні речі. У першому випадку ми говоримо про хворобу. А у другому - про стан, який виник під час хвороби. Коли людина кашляє, важко сказати, чим саме вона хвора. Кашель - це тільки окремий ознака хвороби, або симптом. Більш детально про симптоми різних хвороб ви можете прочитати на сайті: http://symptomy.com.ua/. Будь-який симптом може виникнути при багатьох хворобах.

Симптоми ніколи не з'являються на самоті, без супроводу інших ознак хвороби.

Кожен з них має «родичів», тобто одночасно з ним з'являються й інші, цілком певні симптоми. Якщо продовжувати наш приклад, то у людини, що страждає кашлем, хочеться запитати, чи немає у неї нежиті або головного болю, або не дуже високої температури. Нежить, кашель, головний біль і невисока температура - це «родичі». Вони зазвичай з'являються разом.

У той же час у такого хворого навряд чи запитаєш, чи його не нудить. Нудота, звичайно ж, може виникнути у нього і раптово, але це буде простою випадковістю: вона «не в родинному зв'язку» з кашлем і нежитем. Групу споріднених симптомів, які зазвичай з'являються одночасно, називають синдромом. Саме синдром визначає стан хворого в даний момент часу.

Як і симптоми, один і той же синдром може виникати при різних захворюваннях. Кашель, нежить і головний біль можуть деякий час визначати стан хворого при застуді, при грипі, при запаленні легенів, при туберкульозі і при легеневій чумі. Тому не тільки по симптому, але і по синдрому можна судити про хвороби.

Хвороба - це ланцюжок синдромів, їх закономірна послідовність. Саме ця послідовність станів (синдромів) створює картину страждання в часі, картину процесу, що має початок, перебіг і закінчення. Цей процес і є хвороба.

Розібравшись у всіх цих теоретичних складнощі, неважко зрозуміти, яка величезна різниця між твердженнями «У нього дуже важка хвороба» і «У нього дуже важкий стан». Стан (синдром) визначає, наскільки важкий наявний в даний час розлад, і нічого не говорить (або, принаймні, говорить недостатньо) про тяжкість хвороби.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Волинь: викрито ...

КОМЕНТАРІ