На Тернопіллі суб’єкти туристичної діяльності краю обговорили бар’єри та перешкоди розвитку бізнесу

На Тернопіллі суб’єкти туристичної діяльності краю обговорили бар’єри та перешкоди розвитку бізнесу

02.08.16 13:37 0 543
Тернопільщина – одна з тих областей України, де є людські й природні ресурси, але вони вкрай неефективно використовуються для того, щоб дати відчутний поштовх економічному зростанню краю.

Як спростити організацію роботи малого й середнього бізнесу, мінімізувати адміністративні барєри на шляху його становлення й розвитку? Одним з ефективних шляхів у розвязанні цієї проблеми може стати Дорожня карта розвитку малого та середнього підприємництва, вироблена громадськістю краю разом із владою.

– Для того, щоб розробити правильну статегію роботи, визначили, що саме заважає працювати підприємцям, громадськість, бізнес і влада повинні сісти за круглий стіл і обговорити всі проблемні питання, щоб знайти шляхи їх вирішення. Ми спільними зусиллями маємо долати бар'єри, які заважають працювати підприємцям, а отже - розвиватися області, - переконана голова Тернопільської обласної громадської організації «Спілка власників землі», депутат облради Лариса РИМАР.

Громадська організація «Спілка власників землі» в рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Лідерство в економічному врядуванні» (ЛЕВ), що має на меті покращити діловий клімат шляхом втілення вагомих та сталих реформ у секторі малого й середнього підприємництва - МСП на центральному й регіональному рівнях, впроваджує проект із розробки Дорожньої карти розвитку МСП для зменшення регуляторних бар'єрів і покращення бізнес-середовища для малого й середнього бізнесу в Тернопільській області. Партнер проекту - департамент економічного розвитку та торгівлі Тернопільської ОДА.

На засіданні фокус-групи, учасниками якої були представники влади, низки громадських організацій і бізнесу, йшлося про галузь підприємницької діяльності, яка в перспективі могла б стати однією з провідних в області, - туристичну. Партнером заходу був департамент економічного розвитку та торгівлі Тернопільської ОДА.

- Зважаючи на ті ресурси, що в нас є, розвиток туризму має добру перспективу в нашій області, - сказала Лариса РИМАР. – Але це – за умови, що вільно й без штучно створених перешкод будуть працювати в цій сфері підприємці. Що заважає роботі? Ми маємо визначити всі больові точки, щоб разом із владою їх усунути. Наша мета – обєднати зусилля, щоб вирішити складні питання. Адже туризм може стати локомотивом економіки краю, якщо допоможемо йому вижити й жити.

Учасники фокус-групи – підприємці визнали, що в нас, окрім вкрай поганих доріг, незадовільна ситуація з інфраструктурою – мало добрих готелів, ресторанів, туристичних баз. Туроператори, які мають ліцензії на туристичну діяльність і добросовісно сплачують податки, не можуть конкурувати з нелегальним турбізнесом. Тут має бути наведений порядок, зауважували учасники фокус-групи.

Представники влади звернули увагу на те, що в рамках Дорожної карти розвитку малого та середнього підприємництва, розробленої «Спілкою власників землі», є можливість доопрацьовувати інвестиційні проекти, розроблені в районах області. Їх є до двадцяти, вони мають цікаві концептуальні пропозиції, але «сирі».

- Ми готові співпрацювати, вислухати й реалізувати пропозиції всіх, хто справді прагне покращити економічну ситуацію в нашій області через активізацію роботи малого й середнього бізнесу. Всі ми повинні зрозуміти, що лише організувавшись, почувши один одного, ми зможемо досягнути мети, що нас має обєднувати – зробити наш край одним з найсприятливіших для ведення бізнесу в Україні, а значить – одним з найуспішніших і розвинутих, -підкреслила Лариса РИМАР.

За словами Лариси РИМАР, узагальнені пропозиції за результатами фокус-групи в процесі доопрацювання Дорожньої карти ляжуть в основу проекту обласної програми розвитку малого та середнього підприємництва на 2017-2018 роки.

Під час обговорення адміністративних бар'єрів та перешкод для розвитку туристичного бізнесу експертами проекту було презентовано оцінку ділового клімату в Тернопільській області, проведеної фахівцями громадською організацією «Інститут економічних досліджень і політичних консультацій».

ДОВІДКОВО.

Захід відбувся в рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Лідерство в економічному врядуванні” (ЛЕВ), що має на меті покращити діловий клімат шляхом втілення вагомих та сталих реформ у секторі МСБ на центральному і на регіональному рівнях.

Програма надає унікальну можливість об'єднати зусилля активних та орієнтованих на реформи представників приватного, громадського і державного секторів. Програма покликана визначити адміністративні та регуляторні бар'єри, що стримують розвиток МСБ в Україні, та подолати їх шляхом розробки та впровадження необхідних законодавчих ініціатив та регуляторних процедур. Крім того, USAIDЛЕВ сприяє розвитку бізнес-асоціацій як рушійної сили на шляху впровадження прогресивних реформ.

На Тернопільщині, в рамках цієї програми, громадська організація «Спілка власників землі» впроваджує проект із розробки Дорожньої карти розвитку малого та середнього підприємництва для зменшення регуляторних бар'єрів та покращення бізнес-середовища для МСП в Тернопільській області.

Узагальнені пропозиції за результатами чотирьох фокус-груп, що відбудуть в липні-серпня в ході доопрацювання Дорожньої карти за участі підприємців різних галузей, ляжуть в основу проекту обласної програми розвитку малого та середнього підприємництва на 2017-2018 роки.

Партнером проекту є департамент економічного розвитку та торгівлі Тернопільської ОДА.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Луцький міський голова ...
Наступна новина: В Луцьку відбулася ...

КОМЕНТАРІ