“Волиняночка” - перша на міжнародному фестивалі фольклору «Обличчя традиції»

“Волиняночка” - перша на міжнародному фестивалі фольклору «Обличчя традиції»

03.08.16 10:04 0 573
З 23 по 30 липня 2016 року зразковий аматорський ансамбль танцю «Волиняночка» Палацу культури міста Луцька перебував у місті Зелена Гура Республіки Польща, де брав участь в міжнародному фестивалі фольклору «Обличчя традиції». Фестиваль носив конкурсний характер. Перший відбірковий тур проходив заочно. За результатами перегляду відеозапису програм 70-ти претендентів до участі у фіналі конкурсу було відібрано 8 колективів. Окрім ансамблю «Волиняночка», участь у конкурсній програмі брали фольклорні колективи з Марокко, Словакії, Чорногорії, Польщі, Індії, Індонезії, Болгарії.

Відповідно до фестивального регламенту кожен колектив представляв сорокап'ятихвилинну програму-презентацію одиного з фольклорних обрядів. Ансамбль «Волиняночка» презентував програму «Веснянки, гаївки, дитячі ігри та забави Волині та західного Полісся».

Оцінювала конкурсну програму група експертів, знаних фахівців - фольклористів, серед яких етнограф та голова групи Генрік Домін, хореографи Віслава Базука та Міхайліна Войтас, музичний експерт Віктор Семужіньский. Після конкурсного виступу для кожного колективу влаштовували обговорення, під час якого експерти ділилися своїми враженнями від програми, давали поради, робили зауваження та оцінювали виступ.

За висновками експертів перша частина конкурсної програми "Волиняночки" була побудована та виконана на "відмінно з плюсом", до другої частини програми було надано окремі пропозиції та поради. Відзначено вдале поєднання фольклорного співу з обробленою хореографією, професіоналізм музикантів та використання інструментів, притаманних Україні. Високоповажних експертів своєю різноманітністю та правдивістю вразили концертні костюми.

Результати конкурсу оголошували в останній фестивальний день під час гала-концерту. Ансамбль «Волиняночка» здобув перше місце та 1500 євро, друге місце та 1000 євро присуджено колективу з Чорногорії, третє місце та премію в розмірі 500 євро отримав колективу з Словакії.

Окрім конкурсної програми під час фестивалю відбувалися презентації національних страв. Стіл, підготовлений учасниками "Волиняночки", був найбагатшим. Були тут традиційні пироги і завиванці з вишнями, три різновиди вергунів, українські канапки з копченим домашнім салом та солоними огірками, домашня ковбаса з хріном та питний мед. Крім частування, «Волиняночка» розважала гостей веселою музикою, піснями, відбувалися майстер-класи з традиційних українських танців.

В межах фестивалю проводили конкурс з вокалу, метання підкови, представлення музичних інструментів, вечір дружби. Ансамбль "Волиняночка" виїжджав з концертами і в інші міста Любуского воєводства, проводив майстер-класи з дітьми, презентацію костюмів. Оркестр «Волиняночка» брав участь у джемсейшені разом з польським колективом.

Усі учасники фестивалю мали можливість відпочити на озері, відвідали ботанічний сад та зоокуток, пальмярню, побачили історичні пам'ятки Зеленої Гури та воєводства.

Поїздка ансамблю "Волиняночка" до м.Зеленої Гури відбулася за фінансової підтримки Луцької міської ради.

Програму для участі у конкурсі підготувала керівник зразкового аматорського ансамблю танцю «Волиняночка» Олена Козачук у співпраці з Іриною Снитюк та Галиною Орищук.

Управління культури, 720447

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Агенти змін ProZorro ...
Наступна новина: На Тернопільщині жнива – у ...

КОМЕНТАРІ