Які бувають бойлери?

Які бувають бойлери?

04.08.16 16:59 0 822

Люди настільки звикли до комфорту, що насилу уявляють свій будинок без гарячої води. При цьому навіть не замислюються, що першу подібність сучасного бойлера було винайдено ще дві тисячі років тому - чи то в першому, чи то в другому столітті нашої ери. Зробив це давньогрецький інженер, фізик, механік і математик Герон Олександрійський - «батько» не тільки першого парового бойлера, але ще і першого торгового автомата, механічного насоса, парового котла. Конструкція складалася з бронзової ємності з жаровнею і трубами, по яких подавалася холодна і відводилася гаряча вода. Просто, швидко і ефективно. На жаль, винахід Герона забувся і загубився в часі. І все довелося придумувати знову. Особливо послідовники давньогрецького винахідника активізувалися в кінці сімнадцятого - початку вісімнадцятого століття. Один за одним з'явилися сонячні, газові, електричні водонагрівачі. І хоча технології з тих пір пішли далеко вперед, основоположні принципи залишилися. Давайте трохи ближче розглянемо що таке бойлер, він же водонагрівач, і які є його різновиди.

Що таке бойлер?

По суті, бойлер - це призначена для нагріву води накопичувальна ємність, оснащена внутрішнім або зовнішнім нагрівачем. Бойлери з внутрішнім нагрівачем припускають обов'язкову наявність зануреного на всю глибину резервуара змієподібного теплообмінника, в якому циркулює нагріваюча речовина. Це може бути вода, пар, масло і, як це не дивно, електрика. Зовнішні нагрівачі використовують теплову енергію, яку отримують від спалювання різних енергоносіїв - газу, вугілля, дров.

Нагріта вода в резервуарі розподіляється шарами - найгарячіша знаходиться нагорі. Відповідно, забір води теж здійснюється зверху, тоді, як холодна надходить в нижню частину бойлера.

До речі, щоб вода в резервуарі не охолоджувалася якомога довше, інженерам довелося багато експериментувати з різними видами ізоляційних матеріалів. В результаті тепловтрати сучасного бойлера складають всього кілька градусів на добу.

Бойлери та їх види

Існує кілька видів бойлерів:

  • електричні;
  • газові;
  • непрямого нагріву;
  • комбіновані;
  • проточні водонагрівачі.

Їх поширення та популярність в тій чи іншій країні визначається ресурсами, якими вона володіє. Наприклад, Німеччина, яка однією з перших провела електрику буквально в кожен будинок, також першою почала виробляти і електробойлери. У Росії, з її величезними запасами газу, до цього дня переважає газове водонагрівальне обладнання непрямого нагріву. У той же час все більш популярними стають комбіновані бойлери, що дозволяють максимально ефективно використовувати ресурси. До речі, в Україні придбати бойлер ви можете в інтернет-магазині таплотехніки: https://teplovoz.ua/.

Накопичувальний бойлер

В основі конструкції накопичувального електробойлера лежить тепловий електричний нагрівач - так званий ТЕН, терморегулятор і магнієвий анод. Останній захищає внутрішню поверхню бойлера від корозії, яка відбувається внаслідок окислення заліза, що виділяється з води повітрям. Справа в тому, що магній теж взаємодіє з повітрям, але відрізняється значно більшою хімічною активністю. І оскільки основна частина повітря йде на руйнування магнієвого анода, залізний бак залишається у відносній безпеці. Такі бойлери виготовляються від 15 до 1500 літрів! Як правило, електричні накопичувальні бойлери є настінними, але зустрічаються і підлогові (від 150 і більше літрів).

Бойлер непрямого нагріву

Водонагрівальні прилади цього типу використовують теплову енергію опалювального контуру, тому фактично не вимагають додаткових витрат. У резервуар з водою встановлюється змійовик зі стійкого до корозії матеріалу, через який пропускається гарячий теплоносій з основного (опалювального) контуру. Він і нагріває воду в бойлері. Таким чином, нагрів води відбувається як би побічно, в процесі опалення будинку, тому і називається він бойлером непрямого нагріву. Такий метод нагріву води не дарма визнаний як найбільш економний - адже, по суті, Ви просто опалюєте будинок (будь це газ, тверде паливо або електрика), а вже бойлер нагріває воду як "побічний ефект" опалення. Виробляються такі бойлери як в настінному, так і в підлоговому вигляді. До речі, існують конструкції бойлерів непрямого нагріву з двома і навіть трьома змійовиками - для роботи від двох і більше опалювальних апаратів (наприклад, від твердопаливного котла і сонячної батареї).

Комбінований бойлер

Данні прилади, мабуть, найбільш перспективні і дозволяють в міру необхідності переходити від одного способу нагрівання до іншого. В одному пристрої поєднується кілька типів нагрівачів (зазвичай два). Наприклад, для нагріву води можуть використовувати тепло від газового або твердопаливного котла, а другим нагрівальним елементом буде ТЕН. Таким чином, бойлер вважається комбінованим. Тобто взимку можна отримувати гарячу воду від непрямого нагріву опалювального котла, а влітку вже від електрики.

Проточний водонагрівач

Конструкція проточного водонагрівача складається з невеликої коробки, всередині якої розташований електроТЕН. Данний апарат залежно від виду (напірний, безнапірний) врізається або безпосередньо в водопровідний стояк, або в місці, де необхідна гаряча вода (мийка, душ). Кількість гарячої води - необмежена, на відміну від бойлерів, обмежених обсягом накопичувального бака. Температура води, що нагрівається варіюється від погодних умов, потужності водонагрівача і напору води - чим більше тиск, тим менше температура. Однак проточні водонагрівача споживають дуже багато електроенергії, тому потрібно перевіряти потужність проводки в будинку, щоб не було короткого замикання.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Автошкола: чему можно ...
Наступна новина: Вінниччину відвідала ...

КОМЕНТАРІ