Чернівці: 13 дітей-сиріт та дітей,позбавлених батьківського піклування,виховуються в прийомних сім’ях

Чернівці: 13 дітей-сиріт та дітей,позбавлених батьківського піклування,виховуються в прийомних сім’ях

05.08.16 14:29 0 581
Службою у справах дітей Чернівецької міської ради постійно проводиться робота по своєчасному виявленню дітей, які залишились без батьківського піклування, надання їм статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, та влаштування їх в сімейні форми виховання.

За липень 2016 р. працівниками Служби проведено 5 рейдів спільно з працівниками Шевченківського відділення поліції. На розпорядження Чернівецького міського голови «Про створення робочої групи з вивчення питання щодо недопущення споживання алкоголю неповнолітніми та підготовку плану заходів з вказаного питання», службою у справах дітей створена робоча група, розроблений та затверджений план заходів щодо недопущення споживання алкоголю неповнолітніми.

Щотижня працівниками служби у справах дітей спільно з працівниками патрульної поліції та департаменту економіки міської ради, проводяться профілактичні рейди по місцях роздрібної торгівлі алкогольних напоїв та тютюнових виробів з метою недопущення продажу алкоголю неповнолітнім. Працівники Служби беруть участь у допиті неповнолітніх дітей, як законні представники. З метою захисту прав та інтересів дітей працівниками служби у справах дітей ініційовано подачу трьох позовних заяв до районних судів м. Чернівців (дві справи слухатимуться щодо відібрання дітей від батьків без позбавлення батьківських прав та одна справа – щодо позбавлення батьківських прав).

Протягом місяця працівники служби у справах дітей взяли участь у чотирьох виконавчих діях щодо забезпечення встановлених термінів спілкування з дітьми та виселення. Вжиті всі можливі заходи щодо захисту прав та інтересів дітей.

Серед пріоритетних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування є усиновлення, опіка, піклування, прийомна сім'я, дитячий будинок сімейного типу. Діти, які залишилися без батьківського піклування, тимчасово влаштовуються в сім'ї родичів, знайомих, а в разі їх відсутності – в притулок для дітей чи будинок дитини. Службою у справах дітей проводиться робота щодо влаштування згаданих дітей в сім'ї.

В службі у справах дітей Чернівецької міської ради станом на 01.08.2016 року на первинному обліку дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей, які залишились без батьківського піклування перебувають 234 дітей, з яких 179 – влаштовані під опіку, піклування, 43 – виховуються в прийомних сім'ях, дитячих будинках сімейного типу міста і області, 10 дітей перебувають в державних дитячих закладах, 2 навчаються в професійно-технічних навчальних закладах на повному державному утриманні.

Протягом липня 2016 р. двом дітям наданий відповідний статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування.

Від загальної кількості дітей майже 95 % влаштовані в сім'ї.

При влаштуванні дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, під опіку, піклування, у прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу та до державних закладів враховується наявність у дітей братів та сестер, та, по можливості, забезпечується їх подальше спільне проживання і виховання. При здійсненні усиновлення, влаштування під опіку, піклування, створення прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, влаштування в державні заклади не допускається роз'єднання братів та сестер з метою збереження родинних стосунків.

Служба у справах дітей міської ради співпрацює з громадськими організаціями при реалізації заходів, спрямованих на забезпечення прав та законних інтересів дітей.

З метою захисту майнових та житлових інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які влаштовані під опіку, піклування, в прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу, державні дитячі заклади, виконавчим комітетом міської ради, як органом опіки та піклування, приймаються відповідні рішення щодо закріплення права користування за дітьми житловими приміщеннями, в яких вони зареєстровані, та щодо встановлення опіки над житлом, власниками або співвласниками якого є діти. Впродовж липня 2016 року виконавчим комітетом Чернівецької міської ради прийнято рішення щодо встановлення опіки над житловими приміщеннями за двома дітьми.

З метою захисту житлових та майнових прав осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, працівниками служби у справах дітей та центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді здійснюється перевірка стану збереження та інвентаризації житлових приміщень, які належать на праві користування або власності зазначеній вище категорії осіб. Так, за липень місяць 2016 р. працівниками служби складено 35 актів обстеження житлово-побутових умов.

Працівники Служби в липні 2016 р. взяли участь у 39 судових засіданнях з метою захисту майнових прав та соціальних інтересів неповнолітніх, серед яких справи щодо виселення дітей без забезпечення іншого житла. Службою у справах дітей спільно з працівниками Центру, здійснюється соціальний супровід дитячого будинку сімейного типу родини і трьох прийомних сімей.

Діти-вихованці, прийомні діти забезпеченні належним одягом, взуттям відповідно до сезону та потреб, повноцінним харчуванням, предметами особистої гігієни, канцтоварами. В кожної дитини наявний власний життєвий простір, окреме ліжко, місце для зберігання особистих речей, навчання, відпочинку тощо.

На даний час в прийомних сім'ях та дитячому будинку сімейного типу, які функціонують в м. Чернівцях, виховуються 13 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Батьки-вихователі та прийомні батьки щомісячно отримують грошове забезпечення та соціальну допомогу на дітей-вихованців, прийомних дітей відповідно до чинного законодавства.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: Помер відомий український ...

КОМЕНТАРІ