Грамотний вибір кухонних ножів

Грамотний вибір кухонних ножів

07.08.16 15:37 0 754

Існують різні види кухонних ножів розібратися в яких насправді не так вже й складно, але для більшості обивателів це і не потрібно. Для комфортного приготування їжі на кухні досить мати всього 4 види ножів:

  • Великий ніж шеф-кухаря;
  • Ніж для хліба;
  • Середній ніж;
  • Ніж для чищення овочів.

Ніж шеф-кухаря

Ще він називається «Ніж кухаря», «Кухарський ніж» або просто «Шеф». Це великий ніж з довжиною клинка в середньому близько 20 см. Взагалі бувають від 15 до 30 см. Але перші зазвичай занадто короткі, останні надто довгі і важкі для повсякденних завдань. Шеф призначений для безлічі завдань: шинкування, нарізування великих шматків із зусиллям, оброблення туші з кісточками, рубления, роздавлювання. Має овальну форму ріжучої кромки для можливості розгойдування леза на обробній дошці. Гострий кінчик дозволяє проколювати продукти. Завдяки своїй масі знижує необхідність докладати зусилля при нарізанні. У професійній кулінарії вважається найпопулярнішим ножем, так як універсальний і підходить для більшості завдань. Багато кухарів практично всю свою роботу виконують саме таким інструментом.

Ніж для хліба

Має зуби по всій довжині ріжучої кромки. Вірніше сказати проколюючої, а не ріжучої. Оскільки хлібобулочні вироби мають кірку, яка більш тверда, ніж внутрішня частина, то звичайний, навіть дуже гострий ніж, буде її м'яти. Різати такі продукти важко, а ось проколювати легко. Тому ніж для хліба має безліч зубів для проколювання. У такому ножі краще якщо лезо буде довшим, щоб за мінімум рухів взад-вперед ніж здійснював максимальне розрізання. Крок зубів приблизно півсантиметра. До речі, якщо ви не бачили таких ножів, то можете подивитись їх фото на самура онлайн: http://samura-online.ru/.

Середній ніж

Для ситуацій, коли гострота ножа не є ключовою, а велике лезо ускладнює маневрування в продукті, підійде ніж середньої довжини. Наприклад при розрізанні овочів або фруктів. За формою він може бути схожий на Шефа і краще якщо буде з п'ятою - для безпеки і можливості роботи на дошці.

Ніж для чищення овочів

Основним призначенням маленького ножа є очищення овочів або фруктів від шкірки. У нього повинен бути гострий кінчик для виколупуванням зерен з плодів, невеликої висоти лезо, щоб зручно було змінювати кут різання в продукті і невелика довжина.

Загальні моменти

При покупці кухонних ножів краще не брати набори, краще купити всі ножі по-окремо. У наборі, особливо якщо це якісний іменитий бренд, ви напевно купите щось зайве і звичайно ж дороге.

Що стосується матеріалів з яких виготовляють ножі, то не варто ганятися за фішками на кшталт дамаської сталі, лазерного гарту та ін. Це все маркетингові фішки, які роблять ніж дорожчме, але на практиці вони служать так само, як і ножі з хорошої сталі якісного виробника.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: У чому заключаються ...
Наступна новина: Как правильно подобрать ...

КОМЕНТАРІ