На Вінниччині тривають роботи по інвентаризації та знешкодженню непридатних,невизначених та заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин (+фото)

На Вінниччині тривають роботи по інвентаризації та знешкодженню непридатних,невизначених та заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин (+фото)

09.08.16 16:53 0 458
Про хід робіт у даному напрямку повідомив під час апаратної наради в облдержадміністрації директор Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Микола Ткачук.

Посадовець зазначив, що незважаючи на комплекс заходів, розпочатих ще в минулі роки і спрямованих на подолання екологічної загрози від впливу непридатних хімічних засобів захисту рослин, ці небезпечні речовини продовжують залишатися серйозною проблемою для нашої області.

«Залишок непридатних або заборонених до використання ХЗЗР складає майже 789 тонн, з них близько 656 тонн у свій час втратили власника і на даний час є безхазяйними. Приблизно 2100 тонн все ще перебувають у Джуринському отрутомогильнику, найбільшому в Європі сховищі непридатних пестицидів, яке було створене у 1978 році внаслідок звезення сюди пестицидів з 9 областей України: Вінницької, Житомирської, Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької та Волинської»,- повідомив Микола Ткачук.

За його словами, в минулому році на перезатарення небезпечних хімічних засобів у нову пристосовану для зберігання та подальшого транспортування тару з обласного фонду охорони навколишнього середовища було виділено 1 мільйон 300 тис. грн. Це дало можливість аварійно-рятувальному загону ГУ ДСНС у Вінницькій області якісно та в повному обсязі виконати зазначені роботи у 57 територіальних громадах 13 районів області.

«У 2016 році на ці потреби передбачено виділити понад 865 тис. грн., з яких понад 350 тис. грн. уже надійшли на рахунки сільських рад,- зазначив директор Департаменту екології та природних ресурсів ОДА.- Завдяки цьому маємо намір навести порядок з небезпечними хімічними засобами захисту рослин ще у 30 територіальних громадах 9 районів області. На даний час всі територіальні громади, де заплановано виконати перезатарення, уклали договори з безпосереднім виконавцем - аварійно-рятувальним загоном ГУ ДСНС у Вінницькій області, який отримав відповідну ліцензію, має досвід роботи та повністю забезпечений засобами індивідуального захисту, необхідним інструментом та обладнанням».

Микола Ткачук детально зупинився на характеристиці нагальну екологічну проблему, яка потребує невідкладного вирішення не лише на обласному рівні. Це проблема небезпечних відходів, захоронених на Джуринському отрутомогильнику.

«Навіть з урахуванням частини уже вивезених пестицидів з цього об'єкту, дане питання потребує значних капіталовкладень. За попередніми підрахунками (а точну цифру можна буде назвати тільки після спеціалізованого дослідження) вартість робіт з утилізації відходів та рекультивації забрудненої ділянки може сягати 120 млн. грн. Тобто це справа не одного дня, а в ситуацію потрібно втручатись негайно»,- запевнив він.

Тож за ініціативи Департаменту екології та природних ресурсів ОДА на засіданні обласної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій взято до уваги інформацію щодо необхідності запровадження додаткових заходів з упорядкування Джуринського отрутомогильника з метою недопущення виникнення надзвичайної ситуації.

Нижче наводимо повний варіант презентації.

Презентація.ppt





Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ