У Рівненській області рятувальники поінформували журналістів про роботу під час літнього пожежонебезпечного періоду

У Рівненській області рятувальники поінформували журналістів про роботу під час літнього пожежонебезпечного періоду

12.08.16 19:19 0 562
11 серпня в обласній державній адміністрації відбулася прес-конференція щодо роботи відповідних служб і відомств з протидії пожежам під час літнього пожежонебезпечного періоду. З журналістами місцевих телеканалів, радіостанцій, друкованих та інтернетвидань спілкувалися представники керівного складу обласних управлінь ДСНС, надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ОДА, лісового та мисливського господарства, екологічної інспекції та гідрометеоцентру.

Як повідомив начальник обласного центру з гідрометеорології Богдан Масовець, цього року літо на Рівненщині видалося доволі спекотним та посушливим. Тривалий час температурні показники трималися на позначці біля 30 градусів тепла, а в окремі дні стовпчик термометра показував +35. Разом з тим, кількість опадів становила лише 64% від норми. Все це сприяло загостренню ситуації із пожежною небезпекою в регіоні.

Заступник начальника ГУ ДСНС у Рівненській області Олег Панюк поінформував журналістів, що незважаючи на такі погодні умови, завдяки широкому комплексу превентивних та масово-роз’яснювальних заходів ситуацію із пожежами в області вдалося втримати на контролі та навіть досягти тенденції до їх зменшення. Так, станом на сьогоднішній день в Рівненській області зареєстровано 778 пожеж, під час яких виявлено 18 загиблих громадян, в тому числі 3 дітей. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість пожеж зменшилася на 22,6%, а число загиблих зменшилося майже вдвічі. За словами полковника Олега Панюка, найбільше пожеж під час літнього періоду сталося в липні та на початку серпня. В окремі дні цього періоду пожежно-рятувальним підрозділам доводилося по 10-15 разів за добу виїздити на приборкання вогню. Найбільше таких викликів припадали на загоряння сухостою, сміття та рослинних залишків на відкритій території. Основними причинами цих пожеж були необережне поводження громадян з відкритим вогнем, неконтрольоване випалювання стерні на сільгоспугіддях, спалювання сміття та сухої трави поблизу житлових будинків, на пустирях, уздовж доріг тощо. В свою чергу заступник начальника Державної екологічної інспекції області Сергій Пашковський повідомив присутніх представників ЗМІ, що цього літа на порушників вимог пожежної безпеки під час спалювання сухостою накладено 21 адміністративний штраф на суму від 170 до 340 грн.

Далі журналісти заслухали інформацію виконуючого обов’язки начальника управління лісового та мисливського господарства Сергія Івашинюти. Зокрема він зазначив, що в 2016 році на території підвідомчих лісових масивів виникло 10 пожеж. Силами лісової охорони спільно з підрозділами ДСНС всі дані пожежі були вчасно ліквідовані з мінімальними збитками. Разом з тим, для оперативного реагування на ліквідацію лісових пожеж в лісогосподарських підприємствах області діє 17 лісопожежних станцій та 123 пункти зосередження протипожежної техніки та інвентарю, які на озброєнні мають 84 пожежних автомобіля, 75 мотопомп, 778 ранцевих лісових вогнегасників, плуги, культиватори, трактори тощо. Цілодобовий моніторинг стану пожежної безпеки лісових масивів здійснюється за допомогою 80 спостережних веж і щогл. Також, встановлено 44 камери відеоспостереження, що значно покращує оперативність дій з ліквідації лісових пожеж та у разі необхідності виявляє винуватців підпалів.

Окремо заступник начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ОДА Віталій Демідов нагадав представникам ЗМІ, що нещодавно обласна державна адміністрація придбала для Служби порятунку Рівненщини сучасний квадрокоптер «PHANTOM 4» з відеокамерою високої якості. Даний прилад повинен суттєво допомогти рятувальникам моніторити стан пожежної безпеки в лісових масивах та на торфовищах, що дозволить вчасно і оперативно реагувати на загоряння чи виникнення надзвичайних подій та запобігти можливим втратам.

На завершення прес-конференції полковник служби цивільного захисту Олег Панюк через присутніх журналістів вкотре звернувся до населення, власників земельних ділянок та лісокористувачів з проханням дотримуватися правил пожежної безпеки під час перебування в лісових масивів і поблизу полів та торфовищ, не випалювати суху рослинність в населених пунктах, на сільгоспугіддях і пасовищах. При виявленні ознак пожежі вживати заходи щодо гасіння вогню та негайно повідомляти пожежно-рятувальну службу за телефонним номером 101.

ГУ ДСНС України у Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ