В Житомирській області про гарантії працівникам,які проходять військову службу у 2016 році

В Житомирській області про гарантії працівникам,які проходять військову службу у 2016 році

13.08.16 19:09 0 555
Статтею 119 КЗпП передбачено, що за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації, зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності й у фізичних осіб - підприємців, де вони працювали на час призову.

За працівниками, які були призвані під час мобілізації, на особливий період та які підлягають звільненню з військової служби у зв'язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв'язку з прийняттям на військову службу за контрактом, але не більше, ніж на строк укладеного контракту, зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності й у фізичних осіб - підприємців, де вони працювали на час призову.

Частиною 6 ст. 2 Закону України від 25.03.92 р. № 2232 «Про військовий обов'язок і військову службу» визначено такі види військової служби:

* строкова військова служба;

* військова служба за призовом під час мобілізації, на особливий період;

* військова служба за контрактом осіб рядового складу;

* військова служба за контрактом осіб сержантського і старшинського складу;

* військова служба (навчання) курсантів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки, відділення військової підготовки (далі — вищі військові навчальні заклади та військові навчальні підрозділи цих закладів);

* військова служба за контрактом осіб офіцерського складу;

* військова служба за призовом осіб офіцерського складу.

Таким чином, строкова військова служба, так само як і військова служба за призовом під час мобілізації, на особливий період, є окремими видами служби, але мають спільні гарантії для працівників.

Указом Президента України у 2016 р. призови громадян України на строкову військову службу мають відбуватися у травні (починаючи з 5 травня) – червні і жовтні-листопаді. Призову на строкову військову службу підлягають придатні за станом здоров'я до військової служби громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 20 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

Іншим окремим видом служби є служба за контрактом.

Час проходження військової служби зараховується громадянам України до їхнього страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби. Громадяни України проходять військову службу в добровільному порядку (за контрактом) або за призовом.

Гарантії щодо збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку у 2016 р. (згідно з чинним законодавством) мають:

* працівники, призвані на строкову військову службу, незалежно від факту оголошення мобілізації та/або введення воєнного стану;

* працівники, призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період (у разі оголошення мобілізації);

* працівники, прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації (строк укладеного контракту визначений до закінчення особливого періоду);

* працівники, які були призвані під час мобілізації, на особливий період та підлягають звільненню з військової служби у зв'язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв'язку з прийняттям на військову службу за контрактом.

Порушення встановлених законом гарантій та пільг працівникам які залучаються до виконання обов'язків, передбачених законам України «Про військовий обов'язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», тягне за собою накладень штрафу на посадових осіб підприємств, установ й організацій незалежно від форми власності та 4 зичних осіб – підприємців, які використовують найману працю, в 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ