Банк запропонував реструктуризацію боргу по кредиту. Чи варто погоджуватися?

Банк запропонував реструктуризацію боргу по кредиту. Чи варто погоджуватися?

13.08.16 12:42 0 738

Не дивуйтеся, але відповідь буде - ні! 90 % випадків реструктуризації кредиту призводять до ще більшого закабалення боржника. Безумовно, в деяких випадках реструктуризація боргу в банку призводить до позитивних моментів, але найчастіше все відбувається по нижченаведеному сценарію. Далі співробітник консалтингового центру «Закон», наведе нам при приклад реструктуризації кредиту в банку.

Приклад

ПЕРШИЙ ДОГОВІР: сума кредиту - 100 тисяч, сума прострочених відсотків - 20 тисяч, неустойка - 10 тисяч рублів, процентна ставка - 20 % річних, штрафні санкції - 0,5 % в день.

У позичальника немає можливості платити, і банк пропонує йому реструктуризацію боргу, тобто оформлення нового документа на нових умовах. Позичальник погоджується. Банк оформляє новий кредитний договір. Так як позичальник уже «ризикований», із зіпсованою кредитною історією, то кредит оформляється на більш жорстких умовах.

ДОГОВІР ПІСЛЯ РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ
: сума кредиту - 130 тисяч (сума початкового кредиту + відсотки + неустойка), процентна ставка - 35% річних, штрафна неустойка - 2% в день.

Разом виходить, що одним підписом позичальник збільшив суму кредиту на 30 тисяч рублів, взявши цей кредит під збільшену майже вдвічі процентну ставку і під збільшену в чотири рази неустойку! А можливості платити, як не було, так і немає. Вигідно? Так, вигідно. Але тільки не боржникові, а банку!

Тому, перш ніж погоджуватися на реструктуризацію боргу за кредитом уважно почитайте або надішліть нам на перевірку юристу кредитний договір і порівняйте його з попереднім. Якщо умови кредитування посилюються, а ваше фінансове становище не поліпшується найближчим часом, то сміливо відмовляйтесь від реструктуризації кредиту.

Прийоми банку щодо реструктуризації кредиту

Коли співробітники банку переконують підписати договір реструктуризації кредиту, то вони говорять вам про те, що це в ваших же інтересах. Адже кредитна історія не буде псуватися. Однак, якщо ви не платите кредит, то ваша кредитна історія вже зіпсована. Ось і подумайте, що краще: не платити кредит і мати погану кредитну історію або вплутатися в ще більшу кабалу і все одно мати погану кредитну історію?

Є ще одна хитрість. Наприклад, вам пропонують новий договір, в якому процентна ставка знижена і становить не 20 %, як раніше, а всього 10 % (або взагалі відсотки не нараховуються). У цьому випадку потрібно ще більш уважно вивчити договір. Можливо, в ньому буде зазначено, що через шість місяців або рік, процентна пільгова ставка зросте до все тих же 35-40 %. Зустрічалися випадки, коли процентна ставка виростала до 50-60 %.

Якщо ви все ж вирішили погодитися на реструктуризацію боргу по кредиту, то врахуйте ще кілька моментів:

  • Переконайтеся, що попередній кредитний договір погашений. Про це повинно бути написано в новому кредитному договорі. Але про всяк випадок, візьміть в банку довідку про те, що кредит погашений;
  • Переконайтеся, що графік погашення платежів відповідає вашому рівню доходу. Якщо щомісячний платіж в новому графіку перевищує ваш дохід, то ще раз задумайтеся про доцільність підписання такого договору;
  • Переконайтеся, що в новому договорі немає пункту, що дозволяє банку змінювати процентну ставку в односторонньому порядку.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Чернігів: Депутати ...

КОМЕНТАРІ