Чернівці: Невиправданий ризик нелегальної праці

Чернівці: Невиправданий ризик нелегальної праці

16.08.16 08:00 0 556
Від «тіньових» розрахунків втрачає бюджет, а через непоінформованість і низький рівень свідомості дорогою ціною платять наймані робітники і їх працедавці. Погоджуючись на неофіційні умови праці, люди втрачають не лише страховий стаж і соціальний захист, а й право на гідну пенсію у майбутньому.

Не менше ризикує і працедавець, оскільки суми штрафів за недотримання мінімальних гарантій з оплати праці (допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення його на неповний робочий час у разі виконання роботи упродовж повного робочого часу) сягають зичних розмірів.

Крім перевірок, які проводять податківці, інформація про порушників трудового законодавства передається до територіальних органів із питань праці. В результаті, – так званий працедавець, крім донарахованих зарплатних податків і штрафної санкції у розмірі 25 відсотків від донарахованої суми, буде зобов'язаний сплатити фінансові штрафи за порушення трудового законодавства.

Чернівецька ОДПІ нагадує, що Постановою Кабінету Міністрів України від 3 лютого 2016 р. № 55 внесені зміни до Постанови Кабміну від 17.07.2013 № 509 «Про затвердження Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення».

Документом передбачено, що юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі:

– фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків – у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати (1450,0Х30=43500,0 грн.), встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення,

– порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі – у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати (1450Х3=4350,0 грн.), встановленої законом на момент виявлення порушення,

– недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати (1450,0Х10=14500,0 грн.), встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення,

Чернівецька ОДПІ запрошує працедавців працювати у рамках закону, а тим, хто обирає ризиковий тіновий шлях, слід бути готовими сплатити значні кошти.

Чернівецька ОДПІ просить небайдужих громадян інформувати про випадки порушень трудового законодавства. Чекаємо письмових звернень за адресою: м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200-А.

Повідомити про факти порушення законодавства про працю можна і за телефоном: 54-60-00.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Что нужно ...
Наступна новина: Державний архів Вінницької ...

КОМЕНТАРІ