На Житомирщині дослідили харчові продукти на вміст цезію

На Житомирщині дослідили харчові продукти на вміст цезію

16.08.16 09:57 0 518
Упродовж І півріччя 2016 року фахівцями лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів Житомирського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров'я України здійснено 1213 лабораторно-інструментальних вимірів вмісту 137Cs (цезій) в продуктах харчування. Перевищення допустимих рівнів виявлено у 29 пробах, що становить 2,4%.

Питома вага відхилень у харчових продуктах (сировині), досліджених на вміст 137Сs

№№

п/п

Найменування продукту харчування (сировини)

Досліджено проб

Виявлено проб з перевищенням вмісту 137Сs

Питома вага (%)

1.

Гриби

44

10

22,7

2.

М'ясо

76

12

15,6

3.

Лікарська сировина

19

1

5,3

4.

Молоко

137

4

2,9

5.

Ягоди

78

2

2,6

6.

Овочі

533

0



7.

Хлібопродукти

210

0



8.

Риба

20

0



9.

Яйця

7

0



Разом

1213

29

2,4

Найбільш забрудненими 137Сs були гриби (22,7%) та м'ясо (15,6%). Невідповідність вимогам за цим показником виявлено у 7 пробах грибів в Малинському, 2 пробах в Коростенському та 1 пробі в Олевському районах. Перевищення допустимих рівнів 137Cs у м'ясі виявлено в 10 пробах в Малинському та в 2 пробах у Коростенському районах.

Незначні перевищення визначались в лікарській сировині (5,3%), молоці (2,9%) та ягодах (2,6%).

З метою запобігання вживання радіоактивно забруднених продуктів харчування населенню рекомендується:

– купувати продукцію лише на організованих ринках та в торгівельній мережі, де гарантується якість продукції по радіаційному чиннику;

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ