Чернігів: Нова назва вулиці Яцівської – «Привітна»

Чернігів: Нова назва вулиці Яцівської – «Привітна»

17.08.16 13:33 0 517
Депутати Чернігівської міської ради перейменували вулицю Яцівську на вулицю Привітну.

За результатами рішення загальних зборів громадян за місцем проживання від 24 квітня поточного року мешканці вулиці Яцівської звернулися з пропозицією щодо зміни назви вулиці на Привітну до комісії з питань міської топонімії, охорони та збереження історико-культурного середовища м. Чернігова. На засіданні 4 липня члени комісії більшістю голосів підтримали цю пропозицію.

Після погодження виконкомом 4 серпня питання внесено на розгляд сесії міської ради. Під час обговорення питання депутат Деснянської районної у місті Чернігові ради Ігор Полуян пояснив, що в новій назві вулиці ніяких натяків немає, адже ця вулиця не межує безпосередньо з кладовищем, а знаходиться в іншій частині району Бобровиця.

Більшістю голосів депутати вирішили підтримати прохання мешканців вулиці.

Довідка:

На виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал- соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» від 9 квітня 2015 року та ураховуючи переліки осіб, представників комуністичного тоталітарного режиму, на честь яких названі вулиці, провулки, площі тощо, що підлягають перейменуванню відповідно до вказаного Закону, підготовлені Українським інститутом національної пам'яті, а також пропозиції комісії з питань міської топонімії, охорони та збереження історико-культурного середовища м. Чернігова, розпорядженням міського голови від 12 лютого 2016 року № 46-р «Про перейменування вулиць та провулків міста» вулицю Менжинського було перейменовано на вулицю Яцівську.

Нова назва вулиці пов'язана з трагічними подіями у лютому 1943 року - повстанням у таборі військовополонених, яке в історичній та краєзнавчій літературі відоме як «Яцівська трагедія». Під час цього повстання фашистськими окупантами було знищено багато повсталих військовополонених та спалена більша частина села Яцево.

Але мешканці вулиці Яцівської категорично висловилися проти нової назви їх вулиці, аргументуючи свою незгоду тим, що ця назва асоціюється у мешканців міста з кладовищем «Яцево» та похоронами. До того ж, вона топографічно розташована поблизу зазначеного кладовища.

Згідно з пунктом 4 статті 45 розділу 4 Статуту територіальної громади міста Чернігова, затвердженого рішенням Чернігівської міської ради від 11 жовтня 2007 року (21 сесія 5 скликання), спорудження (створення) і демонтаж пам'ятників (монументів) місцевого значення, найменування і перейменування вулиць, площ, парків і скверів на території міста Чернігова здійснюється залежно від суспільної значимості питання після громадського обговорення та розгляду на громадських слуханнях, загальних зборах громадян за місцем проживання або проведення місцевих референдумів відповідно до чинного законодавства.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ