Жителі Тернопільщини мають змогу економити до 50% на оплаті за електроенергію

Жителі Тернопільщини мають змогу економити до 50% на оплаті за електроенергію

17.08.16 12:02 0 516
Як заощадити на впровадженні споживачами тарифів диференційованих за періодами часу та допомогти енергетикам вирівняти добовий графік електричних навантажень, інформує Держенергонагляд.

Різниця між максимальним та мінімальним споживанням електричної потужності протягом доби у зимовий період по Україні складає понад 8000 МВт (по Тернопільській області понад 140 МВт), а у літній - 5000 МВт (по Тернопільській області понад 90 МВт). Це призводить до значних витрат палива на теплових електростанціях через необхідність забезпечення щоденних пусків-зупинень близько 10 енергоблоків. Як наслідок, отримуємо перевитрати палива та зростання вартості електричної енергії, що виробляється.

Важливим чинником економії енергоресурсів, зокрема газу, та вирівнювання добового графіка електричних навантажень у період нічного провалу є застосування на котельнях і теплоцентралях комунальної сфери модульних електричних теплових пунктів з автоматичним регулюванням задля підігріву зворотної мережної води перед подачею її в котел. Це не потребує реконструкції мереж, водночас дозволяє заощадити до 30% природного газу, піднімає навантаження вночі за рахунок вільних потужностей трансформаторів та резерву пропускної спроможності електричних мереж.

Сприяти забезпеченню сталого функціонування об'єднаної енергетичної системи України можуть і споживачі, раціонально регулюючи режими споживання електричної енергії. Зокрема, зменшуючи споживання електричної потужності в години максимальних навантажень ОЕС України та збільшуючи навантаження на електромережі у нічні години доби.

В структурі електроспоживання України частка населення складає близько 30% (по Тернопільській області 50%). З метою сприяння роботі енергосистеми держави споживачам пропонується перехід на розрахунки за тарифами, диференційованими за періодами часу. Застосування таких тарифів дозволить заощадити грошові кошти в оплаті за електроенергію, за умови здійснення наступних заходів:

для населення:

- використання більшого обсягу електричної енергії в нічні години доби;

- незастосування енергоємних електроприладів у період з 8 до 11 години та з 17 до 22 години;

для споживачів:

- перенесення часу роботи підприємств, які працюють в одну зміну, на нічні години доби, для тих,

які працюють у першу та другу зміни - перенесення роботи другої зміни на нічні години доби;

- незастосування енергоємного обладнання як для опалення, так і в технологічних процесах у

період з 8 до 11 години та з 17 до 22 години;

- зниження підприємствами з безперервним циклом роботи навантаження у період з 8 до 22

години доби.

Перейти на тарифи диференційовані за періодами часу нескладно - для цього слід лише звернутись до електропостачальної організації ВАТ «Тернопільобленерго» з відповідною заявою.

В залежності від різновиду обраного тарифу, диференційованого за періодами часу, у споживачів та населення є можливість економити до 50% на оплаті за спожиту електроенергію у години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23-ї години до 7-ї години).

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ