Чернівці: Запитуєте – відповідаємо

Чернівці: Запитуєте – відповідаємо

21.08.16 08:23 0 527
Запитання: Я працювала лікарем в інфекційному відділенні лікарні, до цього навчалась в клінічній ординатурі науково-дослідного інституту. Чи зараховуються такі періоди до стажу, який дає право на пенсію за вислугу років? Чи маю якісь пільги при обчисленні стажу за період роботи в інфекційному відділенні?

Постановою Кабінету Міністрів України від 4 листопада 1993 року № 909 (із змінами) затверджено Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років.

Розділом 2 “Охорона здоров'я” зазначеного Переліку передбачені лікарі лікарняних закладів. Періоди навчання, зокрема, в клінічних ординатурах вищих навчальних закладів, вказаним вище Переліком не передбачені. Тому до стажу, який дає право на пенсію за вислугу років можливо зарахувати період роботи в лікарні, а період навчання до спеціального стажу не зараховується.

Статтею 60 Закону України “Про пенсійне забезпечення” передбачено зарахування до стажу періодів роботи в інфекційних закладах (відділеннях) охорони здоров'я в подвійному розмірі. При цьому, пільгове обчислення страхового стажу в таких закладах (відділеннях) застосовується до 01.01.2004. Разом з тим, для визначення права на пенсію за вислугу років, спеціальний стаж в інфекційних закладах (відділеннях) обчислюється в подвійному розмірі за весь час такої роботи.

Ця норма не розповсюджується на періоди перебування у частково-оплачуваній відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, в додатковій відпустці без збереження заробітної плати по догляду за дитиною до досягнення нею віку 6 років, а також у інших відпустках без збереження заробітної плати, передбачених законодавством. Періоди перебування у вказаних відпустках як до 1 січня 2004 року, так і після зараховуються до страхового стажу в одинарному розмірі, при цьому періоди після 1 січня 2004 року зараховуватимуться до страхового стажу з урахуванням сплати страхових внесків.

Світлана ХІТИК, головний спеціаліст управління пенсійного забезпечення Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ