Рівненський коваль розправляв крила клайпедському Янголу

Рівненський коваль розправляв крила клайпедському Янголу

23.08.16 15:49 0 614
Відомі українські ковалі у складі найбільшої зарубіжної делегації побували на Х Міжнародному пленері ковальства «4 вітри - 2016», що тривав 12-14 серпня. На запрошення голови Литовської спілки ковалів, знаного литовського майстра Лінаса Лящяускаса до Клайпеди поїхав майстер виробничого навчання Рівненського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості, відомий коваль Рівненщини Сергій Торуля. Він долучився до виготовлення символічного ангела-охоронця міста Клайпеди. Це знакова подія для тамтешніх ковалів та й усієї творчої спільноти, оскільки Спілці ковалів Литви виповнюється 10 років.

На березі Балтійського моря зібралися ковалі – художники - кращі представники Рівненщини, Івано-Франківщини, Ужгорода, Одещини, Білорусі та Прибалтики. За задумом організаторів під час заходу виготовлявся символічний ангел-охоронець. Пір'їни крил «птахи щастя» виготовляли запрошені ковалі. Величну стелу, вершину якої увінчуватиме Янгол із розправленими крильми, розмістять на одній із площ Клайпеди. Споруда символізуватиме оберіг для містян та гостей Литви.

Емоційно та натхненно коментує Сергій Торуля свій вклад у створення клайпедської ковальської музи:

- Кожен майстер виготовляв якусь окрему частинку ангела. Я виготовляв одну з пір'їн крил. Сама стела сягає близько 4 м. Цікаво, що приміщення – кузня, де велася робота, було оформлено у вигляді творчої майстерні: поряд із ковальським спорядженням та обладнанням розмістилися музичні інструменти (!): ковалів впродовж роботи надихав та забавляв музичний гурт. І це було вражаюче! Атмосфера панувала тепла та дружня. Варто відмітити потужну школу литовських майстрів. У Литві збережено усі старі приміщення кузень, на їх базі функціонують сучасні майстерні. Неймовірна працьовитість та відповідальність – ось одні із головних критеріїв тамтешніх ковалів, що дозволяють досягати високих результатів. Вразив Музей ковальства, де зібрано та збережено стародавні ковальські вироби, які литовці вберегли від знищення та руйнування у роки війни. Прагнучи мистецьких зустрічей, обміну досвідом та популяризації ковальства серед молоді, ми запросили литовських ковалів до Рівного на фестиваль «Металеве серце», що проходитиме у серпні.

Додамо, що «торулівська» пір'їна у крилах клайпедського Янгола була достойно оцінена авторами скульптури та організаторами симпозіуму. Йому вручено Диплом «За участь у Х Міжнародному пленері ковальства «4 вітри - 2016» та унікальний фотоальбом робіт литовських ковалів.

Рівненський майстер активно долучається до різноманітних мистецьких заходів. Так, слухачі Гощанського навчального відділення РЦПТО ДСЗ за професією «Коваль ручного кування» разом із своїм наставником - майстром виробничого навчання неодноразово підтверджували високу майстерність, долучалися до ковальських фестивалів, конкурсів та виставок, зокрема, у Івано-Франківську, Рівному, Чехії, Австрії.

Активна життєва та професійна позиція рівненського майстра постійно надихає на творчу роботу та прагнення навчатися і слухачів РЦПТО ДСЗ. А найкращою школою та наукою звісно є досвід і фанатична любов до ковальства їхнього наставника.

Долучайтеся і Ви до команди професіоналів!

Про це повідомили у Рівненському міському центрі зайнятості
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: 22-24 серпня у Тернополі ...

КОМЕНТАРІ