Які види телевізорів представлені на сучасному ринку?

Які види телевізорів представлені на сучасному ринку?

23.08.16 18:10 0 790

Типова класифікація телевізорів досить складна. Фахівці ділять їх по екранним технологіям, стандартам телемовлення, частотам розгортки, кодуванні кольору, варіантів звукового супроводу і навіть за ступенем мобільності пристрою. Але для більшості користувачів інтерес представляють лише кілька важливих параметрів:

  • Технологія створення зображення;
  • Роздільна здатність екрану;
  • Функціональність;
  • Зовнішні особливості.

Технології створення зображення

В телевізорах використовується п'ять технологій створення екранного зображення:

  • Кінескопним (на електронно-променевих трубках);
  • RPTV (проекційна);
  • PDP (на плазмових матрицях);
  • LCD (на рідкокристалічних матрицях);
  • OLED (на органічних світлодіодах).

Кожна з них має свої сильні і слабкі сторони, які і обумовлюють її популярність і перспективність. І розповість нам про них співробітник інтернет-магазину: tv-mir.com.ua, до речі, тут ви можете придбати якісний телевізор за доступною ціною.

Кінескопним (ЕПТ)

Це найстаріша і найбільш розвинена технологія, яка стояла ще біля витоків зародження телебачення. На сьогоднішній день вона досягла меж свого розвитку, тому не має жодних подальших перспектив.

RPTV

У проекційних телевізорах невелика за розмірами картинка відображається на великий екран за допомогою спеціальної оптичної системи.

PDP

Плазмова технологія, при всій своїй ефективності, не витримала конкуренції з більш дешевими LCD-телевізорами, тому перестала розвиватися практично всіма виробниками.

LCD (LED)

Найбільш поширена і широко представлена ​​на ринку технологія створення зображення. Заснована на ЖК-решітці, кожна клітинка якої, в залежності від рівня прикладеної напруги, може гнучко змінювати ступінь прозорості і пропускати певну кількість світла. LCD-матриця потребує заднього підсвічування.

Найпопулярніші сьогодні LED-телевізори є по суті звичайними LCD-моделями, в яких заднє підсвічування матриці здійснюється набором невеликих за розміром світлодіодів. Тому між LCD та LED-моделями можна сміливо ставити знак рівності, тим більше що ранній тип підсвічування матриці флуоресцентними лампами CCFL вже не використовується на ринку.

LED-телевізори відрізняються типом підсвічування:

  • Direct LED - прямого (килимового) типу, при якому весь масив світлодіодів розташовується прямо за LCD матрицею;
  • Edge LED - бічного типу, коли світлодіоди встановлюються уздовж одного, двох або чотирьох країв екрану.

Телевізори з Edge LED більш енергоефективні та доступні, а моделі з прямою підсвіткою більш технологічні, так як дозволяють ефективно використовувати систему локального затемнення екрану Local Dimming і не утворюють бічних засветов.

До сильних сторін LED-телевізорів можна віднести широкий модельний ряд, будь-які діагональні рішення, низький рівень енергоспоживання, малу вагу і тонкий корпус. Що стосується вартості, то LED-телевізори, крім моделей з величезними діагоналями, по якісно-ціновому балансу є найбільш оптимальним рішенням для споживача.

Однак LCD-телевізори програють плазмових екранам по кутах огляду, яскравості, передачі кольору і швидкості відгуку матриці. Але зате моделі з середньою діагоналлю набагато привабливіше плазми за ціною, енергоефективністю, товщиною корпусу і довговічністю.

OLED

Найбільш цікава і перспективна технологія створення зображення. Не вимагає заднього підсвічування як LCD-телевізори, так як екранна матриця вибудувана з різнокольорових органічних світлодіодів, які самі є джерелами видимого випромінювання. Завдяки цьому, OLED-моделі є найтоншими (всього кілька міліметрів) серед всіх існуючих сьогодні телевізорів. Подібна технологія також дозволяє створювати телевізори з вигнутими екранами.

Крім цього, органічні світлодіоди забезпечують найбільш високий рівень яскравості і контрастності, широкий колірний обхват, практично необмежений кут огляду, який не поступається плазмовим моделям. Зате OLED-моделі виграють у плазми за рівнем енергоспоживання, товщиною корпусу і вагою.

У порівнянні з LCD-моделями, OLED-телевізори виглядають більш тонкими і легкими, вони також виграють в плавності передачі динамічних сцен, демонструють розширені кути огляду і високу контрастність зображення.

При всіх своїх перевагах, OLED-технологія залишається поки ще занадто дорогою у виробництві і недоступною для більшої частини користувачів. Вартість таких телевізорів, наприклад, самої «мініатюрної» 55-дюймової плоскої Full HD моделі, починається приблизно з $ 4000.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ