Хто такий гід?

Хто такий гід?

25.08.16 17:22 0 2481

Фахівця, який показує туристам визначні пам'ятки, досконально знає їхню історію і може цікаво про це розповісти називають гідом. Крім цього, гід показує історико-культурні пам'ятки, природну красу, знає факти подій та особистостей.

Переваги професії гід очевидні - це можливість подорожувати по світу, щодня знайомитися з новими людьми, постійно перебувати в русі. Робота ідеально підходить для енергійних і активних людей.

Знання іноземних мов обов'язкове для успішного працевлаштування. Сьогодні популярністю користуються: англійська, німецька та французька мови, хоча «екзотичні» знання стануть безумовною перевагою.

До речі, знайти російськомовних гідів в усіх куточках світу вам допоможе портал: http://findguide.org.

Туристичний гід або екскурсовод?

В обов'язки екскурсовода входить знання певного туристичного маршруту і всього, що з ним пов'язано.

Екскурсія рідко перевищує 2-3 години, на цьому функції екскурсовода закінчуються. Професія гід передбачає організацію туристичних походів, відмінні знання певного регіону. Чим більше фахівець знає про місцевість і визначні пам'ятки, тим цікавіше буде розповідь і відповіді на запитання туристів. Справжній знавець своєї справи зможе залучити мандрівників в пізнавальну розповідь, яка відкриє досі невідомі перекази.

Гід повинен володіти організаторськими здібностями, вміти вирішувати конфліктні ситуації. Як і для екскурсовода, невід'ємним навиком для успішної кар'єри є артистичність і вміння виступати перед публікою. Варто бути готовим до тривалих дискусій і щоденної роботи «на ногах».

Навички гіда

Спеціаліст повинен досконально знати історію країни і регіону. Потрібно не просто розбиратися в датах, а щиро любити культуру, адже розповідати одне й те саме доведеться не одну сотню разів. Туристи не люблять слухати суху розповідь, їм подавай яскраву епопею про традиції і місцеві особливості. Варто бути готовим до найнесподіваніших запитань.

Якщо більшість навичок можна придбати з досвідом, то риси характеру закладаються природою. Пунктуальність, доброзичливість, здатність спокійно відповідати на одні і ті ж питання - все це притаманне професії гід. Крім цього, бажано володіти базовими знаннями надання першої медичної допомоги. Навряд чи роботу гіда можна назвати легкою: в самому розпалі сезону фахівець не знає ні свят, ні вихідних. Туристи, найчастіше, висувають високі вимоги до подорожі, вони хочуть отримати максимум задоволення.

Професія гід вимагає значних зусиль, але і віддає не менше. Постійне тренування іноземних мов, спілкування з людьми, навички публічних виступів - це скоріше спосіб життя, ніж робота.

Плюси і мінуси професії гід

Переваги:

  • постійне спілкування і знайомство з новими людьми;
  • можливість частих подорожей;
  • роботу важко назвати рутинної, швидше навпаки;
  • володіння і практика в іноземних мовах;
  • гідний рівень оплати праці.

Недоліки:

  • гід часто може залишитися без сніданку чи обіду, працювати потрібно незалежно від погодних умов;
  • необхідність відповідати на дурні і нетактовні питання туристів;
  • професія виключає дратівливість або поганий настрій.

Висновки

Попит на грамотних фахівців дуже високий. Якщо працювати в туристичній фірмі, з часом можна претендувати на одну з керівних посад. Зарплата гіда коливається у великому діапазоні і залежить від безлічі факторів. За кордоном гонорари набагато вищі, ніж в країнах пострадянського простору.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ