У Тернополі відкрили дошку великому польському режисеру Єжи Гоффману

У Тернополі відкрили дошку великому польському режисеру Єжи Гоффману

30.08.16 16:50 0 669
27 серпня на фасаді Палацу Кіно у Тернополі відбулося урочисте відкриття символічної дошки польському кінорежисеру та сценаристу Єжи Гоффману. Адже цей відомий поляк на початку Другої світової війни майже рік жив у Тернополі, відзняв чимало документальних фільмів про Україну та під час російського вторгнення в Україну 2014 року виступив на підтримку нашого народу.

На відкритті були присутні громадські діячі, тернополяни та гості міста, а також очільник Тернополя Сергій Надал. Міський голова згадав, що у своїй творчості Єжи Гоффман часто використовував цитату лідера міжвоєнної Польщі Юзефа Пілсудського, у якій ідеться, що без Незалежної України не може бути незалежної Польщі і без незалежної Польщі не може бути незалежної України.

« ми в черговий раз показуємо приклад дружби між Україною та Польщею. В часи, коли ворожа російська пропаганда робить все можливе, щоб зробити з наших народів ворогів, такі акції особливо важливі. Як і такі люди, як Єжи Гофман. Він своїм прикладом та творчістю вчить українців та поляків, як треба жити в мирі та добросусідстві, допомагати один одному в критичні моменти нашої історії, - зазначив Сергій Надал. - У березні 2014 року, після початку російської агресії проти України, саме Єжи Гофман ініціював звернення польських діячів культури та мистецтва до світової спільноти щодо підтримки нашої держави. Це звернення посприяло введенню санкції ЄС проти російського окупанта. Многії літа пану Єжи!».

Єжи Гоффман є режисером документального фільму «Україна. Становлення нації», у якому відтворено історію України від Хрещення і до сьогодення. В основу фільму покладені відео- та аудіоматеріали, ілюстрації та архівні документи, які він збирав особисто. Польському режисеру вдалося зробити те, що протягом багатьох років не могли зробити українські режисери.

Єжи Гоффману уже 84 роки.

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ