Хто такий контрагент і де він потрібен?

Хто такий контрагент і де він потрібен?

07.09.16 22:42 0 816

Кількість взаємин між фізичними і юридичними особами, і навіть за участю держави та її органів у сучасних ринкових умовах, стає дедалі більшою. Професійною і науковою мовою подібні організації називають контрагентами.

Хто ж такий контрагент?

CONTRAGENT (в широкому сенсі) - це будь-яка особа, що виражає свою волю на освіту і виконання договірних відносин. Таким чином, випливають основні засади контрагента:

  • Це будь-який суб'єкт. Тобто, фізична, юридична особа, держава, державні органи, суб'єкти й інші. Важлива особливість полягає в тому, що особа повинна бути право- і деліктоздатною, або просто дієздатною. Перше має на увазі можливість придбання права і нести відповідальність за свої дії, 2-ге - в повній мірі купувати, використовувати права, а також нести за них повну відповідальність;
  • Обов'язкова наявність волі суб'єкта. Суб'єктний склад будь-яких правовідносин виглядає як зв'язок «контрагент-контрагент», а уже потім розподіляється на: «замовник-виконавець», «кредитор-боржник» та інше. У договірних відносинах необхідна воля обох сторін. Процес волевиявлення договірних правовідносин в юриспруденції ще називається - оферта (пропозиція) і акцепт (згода);
  • Наявність договірних відносин. Взагалі, практично будь-яка взаємодія людей на правовому рівні - договірна. Це і проїзд в громадському транспорті, і покупка товару в магазині, просто договір не обов'язково існує в письмовій формі. Хто такий контрагент за договором? Це сторона зобов'язань, суб'єкт правовідносин.

Документообіг

Взагалі, активно використовувати цей термін почала саме підприємницька сфера, в подальшому зробивши його офіційним. Тільки юридичні особи зобов'язані відображати всіх контрагентів в своїй бухгалтерії. Хто такий контрагент в бухгалтерії? Це також особа, пов'язана з організацією нинішніми або минулими договірними відносинами, відбитими в документообігу юридичної особи для здачі звітності, сплати податків тощо. Причому така міра відображення своїх контрагентів імперативна. Це означає, що будь-яка організація повинна відображати, у кого вона закупила товар, кому продала, кому була надана послуга і так далі. Більш того, за невиконання деяких обов'язків, пов'язаних з документообігом, в тому числі в питанні відображення інформації про контрагентів, може наступити податкова і адміністративна відповідальність.

Обмеження

Трохи розібравшись у тім, хто такий контрагент, слід поговорити про тих, хто ними бути не може. Тут є дуже багато нюансів. Наприклад, недієздатна особа не може бути контрагентом, тому що самостійно не має права укладати і виконувати договори. Контрагентами не можуть бути деякі фізичні та юридичні особи в спеціальних відносинах, наприклад, в будівельному підряді виконавцем не може бути фізична особа. Передбачаючи подібні обмеження, закон оберігає громадський, а також інтерес приватних осіб - якщо організація фізично не може брати участь в тій чи іншій угоді, то краще б їй заборонити це робити на законному рівні, щоб уникнути проблем. Слід розуміти, що для надання деяких видів послуг або виробництва певних видів робіт потрібна спеціальна ліцензія.

Висновок

У будь-якому випадку, здійснення підприємницької діяльності призведе вас до необхідності співпраці, пошуку контрагентів, укладання договорів, угод. У жодному разі не треба довірятися будь-якій людині, що пропонує вам договірні відносини на вигідних умовах. Пам'ятайте, що обережність понад усе: необхідно перевірити, від чийого імені діє та чи інша людина (або особа), що собою являє і хто вона така. Контрагент - це не тільки учасник договірних відносин, це бізнес-партнер і співробітник, що працює на довірчих відносинах, який може серйозно вас підвести.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Зачем нужна пропарка ...
Наступна новина: 10 прогулянок по Токіо

КОМЕНТАРІ