ДСНС нагадує: необережне поводження з вогнем стає причиною масштабних пожеж в екосистемах

ДСНС нагадує: необережне поводження з вогнем стає причиною масштабних пожеж в екосистемах

10.09.16 15:16 0 557
Майже по всій території України спостерігається тепла, посушлива погода. За таких умов навіть недопалок чи сірник, кинутий на лісову підстилку, у полі, на торфовищі чи сільгоспугідді може стати причиною масштабної пожежі. Щодня підрозділи ДСНС виїжджають для ліквідації загорань у екосистемах. Минулої доби в Україні виникло 269 такого роду пожеж на загальній площі 275 га. З початку року зафіксовано 16 тис. 632 пожежі в екосистемах на площі 14 тис. 121 га.

Так, впродовж 7 вересня вогнеборцями Житомирщини ліквідовано 13 загорянь у екосистемах. Спочатку за межами с. Єлізавет Новоград-Волинського району на відкритій території, що заросла сухою травою та чагарниками, виникла пожежа сухостою на площі близько 5 га. Вогонь вже майже наблизився до приватних житлових будинків населеного пункту. Пожежу вдалося оперативно ліквідувати та запобігти подальшому розповсюдженню вогню. Внаслідок загорання знищено 4,5 га сухого трав’яного покриву. Подібні займання сухої рослинності виникли цього дня також в обласному центрі та м. Радомишль, Коростенському, Олевському, Ємільчинському, Пулинському, Овруцькому, Чуднівському, Бердичівському і Житомирському районах області. Тут загалом вогнем пройдено понад 16 га території.

На Хмельниччині 7 вересня поблизу одного із підприємств в м. Славута виникло загорання сухої трави на площі 2 га. Підрозділи ДСНС ліквідували пожежу.Ймовірною причиною займання є необережне поводження з вогнем невстановленої особи.

8 вересня на Миколаївщині вогнеборці виїжджали для ліквідації пожежі сухої трави поблизу села Новогригорівка на площі 1 га та на відкритій території поблизу с. Яструбинове на площі 2 га. В обох випадках причиною займання стало необережне поводження з вогнем невстановленої особи. Загалом, цього дня загорання сухостою виникали майже у кожному районі Миколаївської області, в результаті чого знищено понад 30 га сухої рослинності, хвойної підстилки на території лісових господарств.

Здебільшого, загорання у природних екосистемах виникають внаслідок випалювання сухої рослинності, порушення громадянами правил пожежної безпеки під час проведення сільськогосподарських робіт на власних присадибних ділянках, перебування в лісових масивах і на торфовищах. Особливу небезпеку становить саме випалювання пожнивних залишків на полях після завершення зернозбиральної кампанії, адже такі дії призводять до виникнення масштабних пожеж. Вогонь швидко може перекинутися на поруч розташовані населені пункти, лісові масиви.

Шановні громадяни! Державна служба України з надзвичайних ситуацій закликає Вас суворо дотримуватися правил пожежної безпеки та не провокувати пожежі в природних екосистемах. Особливо уважними варто бути впродовж 9-12 вересня, адже саме в цей час майже по всій території України, крім Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської, Волинської, Донецької та Луганської областей, переважатиме надзвичайна пожежна небезпека.

В першу чергу, не випалюйте стерню на полях, суху траву та сміття на присадибних ділянках, не розводьте відкритий вогонь поруч із господарчими будівлями, не розкидайте недопалки та сірники на суху трав’яну підстилку. Стежте, щоб діти не бавилися з вогнем.

В разі виникнення пожежі чи іншої надзвичайної ситуації негайно викликайте Службу порятунку за номером 101!

Прес-служба ДСНС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Сергій Надал: ...
Наступна новина: Міжнародні програми та ...

КОМЕНТАРІ