Вперше за роки незалежності в Україні стартувала енергомодернізація бюджетних установ

Вперше за роки незалежності в Україні стартувала енергомодернізація бюджетних установ

15.09.16 12:09 0 574
Початок осені 2016 року став проривним у вирішенні питання підвищення енергоефективності будівель бюджетної сфери та запровадження ЕСКО-механізму у цій сфері.

«Потенціал скорочення енергоспоживання у бюджетних установах становить 50%. Досягти цього можливо завдяки мультиплікації таких ЕСКО-проектів у всіх об'єктах бюджетної сфери», – наголосив Сергій Савчук.

Голова Агентства Держенергоефективності пояснив, що в країні близько 100 тисяч будівель бюджетних установ побудовано ще за старими радянськими стандартами і потребують комплексної термомодернізації. Це, у свою чергу, вимагає чималих капіталовкладень у розмірі від 4,2 до 8,5 млрд доларів. Місцевим бюджетам це не під силу. Тому оптимальним рішенням є використання ЕСКО-механізму – залучення інвестицій енергосервісних компаній в енергомодернізацію бюджетних установ: утеплення фасадів, підвалів, горищ, заміну вікон, модернізацію освітлення, встановлення лічильників, ІТП тощо.

«ЕСКО-механізм полягає в тому, що енергоефективні заходи в школах, дитсадках, лікарнях та інших закладах впроваджуються інвесторами – енергосервісними компаніями, як українськими, так і іноземними, за власні чи запозичені кошти», – пояснив Сергій Савчук.

Важливо, що ЕСКО-компанія несе фінансові ризики від реалізації такого енергоефективного проекту, бере на себе повну відповідальність за якість робіт та зацікавлена в максимальній економії витрат на житлово-комунальні послуги.

«ЕСКО-механізм – це доступний інструмент залучення інвестицій в енергомодернізацію бюджетних установ, який широко використовується у країнах Європи і вже почав діяти в Україні. Необхідно донести переваги його використання до очільників муніципалітетів, бюджетних установ, населення», – зауважив Голова Агентства.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Луцьку міський турнір ...

КОМЕНТАРІ