У Вінниці відкрився перший музей Української марки ім. Якова Балабана (+фото)

У Вінниці відкрився перший музей Української марки ім. Якова Балабана (+фото)

17.09.16 15:57 0 575
У центрі Вінниці розпочав працювати перший в Україні музей Української марки ім. Якова Балабана.

Колекцію Вінниці передав син Яковa Бaлaбaнa, який був сотником у голови Директорії УНР – Олександр Балабан. Він вже 60 років проживає у США.

«Я був маленьким хлопчиком, коли довідався як тато боровся за Україною, як він був під Крутами. І тоді я більше почав розуміти про Україну, і маленьким хлопчиком задумався, як я можу допомогти татові. Я скaзaв собі, що хочу мaти кожну мaрку Укрaїни. Колись в Укрaїні не можнa було збирaти мaрки, колись нaвіть стріляли в людей, які мaли мaрки з тризубом», - розповів Олександр Балабан.

В урочистому відкритті музею взяв участь заступник голови - директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ігор Івасюк.

« знакова подія, як для Вінниччини так і України. Історія поштової марки не така і довга. Коли вийшла перша марка, мабуть тоді ніхто не думав, що крім свого безпосереднього значення вона буде мати значення художнє, естетичне, але так сталося, що марки дуже цінуються в світі. Музеїв марки не так багато, всього в 40 країнах. І тому не дивно, що в Україні це перший музей марки. Але знаково, що цей музей саме української марки. Тому думаю, він буде ще однією родзинкою, куди будуть приходити люди, які захоплюються марками», - зауважив Ігор Івасюк.

В музеї наразі презентовано лише один відсоток марок від колекції Олександра Балабана, яка знаходиться в дома філателіста в Америці.

«Тут презентована марка, яка єдина в світі. Ніякий музей не може її ні за які гроші купити, бо вона одна. В Україні марок 1918 року багато немає. Українські марки показують історію України, адже коли на конвертах вживалися українські марки, то значить була українська влада. Є радянські аркуші, і вони є одинокі, адже друковані українською. Україна мала 6 поштових відділів, і тут презентовані марки кожного поштового району з 1918 року. Радянський союз перші марки мав 1923-го року, а Україна 1918-го року. Україна за один рік видала більше поштових марок ніж Англія за 150 років», - зазначив Олександр Балабан.

Скільки точно вартує колекція невідомо, адже ще не зроблена інвентаризація. Філателісти зазначають, що вартість вимірюється мільйонами доларів.

Музей відвідувати зможуть всі, для дітей і студентів вхід безкоштовний .



















































Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Житомирській області в ...

КОМЕНТАРІ